Aflossingsvrije hypotheek aflossen

22/01/2011 Categorie: Hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en wil je deze aflossen? Dan kan dat nog wel eens moeilijkheden opleveren. De aflossingsvrije hypotheek is er namelijk meestal niet voor gemaakt om in één keer de hypotheek af te lossen. Er zijn verschillende manieren hoe hypotheekverstrekkers hier mee omgaan. Lees dit artikel voor meer informatie.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt en je wilt deze tussentijds aflossen, dan moet je goed de voorwaarden nakijken. Sommige hypotheekverstrekkers staan toe om tussentijds af te lossen, andere niet. Er zijn ook tussenvarianten waarbij je hoogstens een bepaald percentage per jaar mag aflossen, bijvoorbeeld 10%. Het gebruikelijkste is dat je een bepaald percentage per jaar mag aflossen zonder boeterente. Wanneer je in een keer je hypotheek wilt aflossen dan kan er soms een boete in rekening gebracht worden, want de hypotheekverstrekker loopt extra inkomsten mis.

Waarom de aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Als je er voor kiest om toch wat af te lossen, gaat dit wel ten koste van het belastingvoordeel wat je verkrijgt door het optimaal gebruik maken van de hypotheekrente aftrek. Daarom kan het verstandiger zijn om niet af te lossen en het geld te sparen. Dit is alleen voordelig wanneer het rentepercentage op je geld minus 1.2% (vermogensheffing) hoger is dan de netto rente die je moet betalen. Na 30 jaar vervalt het fiscale voordeel van de hypotheekrente aftrek, dus dan is het wel verstandig om je hypotheek af te lossen.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is vooral bedoeld voor mensen met genoeg eigen middelen, aangezien het te lenen bedrag tussen 50 en 100% van de waarde van het huis liggen. Omdat er geen aflossingen betaald hoeven te worden is de aflossingsvrije hypotheek er eentje met lage maandlasten. Naast de interestkosten moet ook een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten, voor het geval je overlijd. De hypotheekverstrekker heeft dan geen risico omdat de verzekering de hypotheekschuld aflost. Eventuele overige bezittingen kunnen dan verdeeld worden over de nabestaanden in plaats van de hypotheekverstrekker die alles opeist.