Aflossingsvrije lening

22/04/2011 Categorie: Lenen

Ben je op zoek naar een grote lening, maar heb je niet genoeg geld om de aflossing te betalen? Of los je liever pas af wanneer het jou uitkomt? Dan is de aflossingsvrije lening voor jou een ideale optie. Het belangrijkste kenmerk van de aflossingsvrije lening is meteen duidelijk: je hoeft niet af te lossen. Dit scheelt je dus veel aan maandelijkse lasten. Maar hier zit ook meteen de keerzijde van de aflossingsvrije lening: als je niet aflost blijf je altijd rente betalen. Een lening waarbij je niet hoeft af te lossen is meestal het doorlopend krediet. Je hebt ook een aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsvrije lening

De meest bekende vorm van een aflossingsvrije lening is dus het doorlopend krediet. Hierbij wordt met de kredietverstrekker een kredietplafond ingesteld. Dit is het maximum bedrag wat je mag lenen. Over het bedrag dat je leent betaal je maandelijks rente. Wil je graag aflossen? Dan kun je dat zelf bepalen. Dit is meteen het grote voordeel van een aflossingsvrije lening, je hebt zelf de vrijheid om te beslissen wanneer je aflost. Het kan zo zijn dat je tijdelijk krap bij kas zit, en dat je geen geld hebt om af te lossen. Dan kan dat gewoon, dan los je af wanneer je het geld er voor hebt. Het is natuurlijk wel in je voordeel om zo snel mogelijk af te lossen, aangezien je dan minder rente betaalt.

Nadeel van de aflossingsvrije lening

En dat is ook meteen het grootste nadeel van een aflossingsvrije lening. Je moet wel de discipline hebben om af te lossen. Als je dit niet doet zal de lening hetzelfde blijven en blijf je elke maand rente betalen. Beter is het dan om wat af te lossen, zodat je rentekosten dalen en je op de lange termijn meer geld over houdt. Maak met jezelf afspraken en stel voor je zelf een ultimatum wanneer je de lening afgelost wil hebben. Hou in je achterhoofd dat lenen geld kost, dus dat je het het beste zo snel mogelijk terug kan betalen.

Goedkope aflossingsvrije lening

Net als bij elke andere lening, kun je vaak veel geld besparen door goed op zoek te gaan naar de goedkoopste aflossingsvrije lening. Een goedkoop doorlopend krediet zonder aflossingen kun je vinden door bij veel verschillende kredietverstrekkers offertes aan te vragen. Het kost je misschien een paar minuutjes werk om een offerte aan te vragen, maar je kunt er veel geld mee besparen. Er zijn ook websites die je in één keer verschillende offertes laat aanvragen. Kies hieruit de goedkoopste en met de beste voorwaarden. Let goed op dat je daadwerkelijk voor een aflossingsvrije lening gaat!