All Risk autoverzekering

31/07/2011 Categorie: Verzekering

Een all risk autoverzekering is een autoverzekering die zoals de naam reeds doet vermoeden alle mogelijke kosten indekt. Belangrijk hierbij is vooral om te weten dat het niet alleen gaat om kosten aan je eigen auto, maar ook aan de auto van een derde persoon. Wanneer je bijvoorbeeld betrokken bent in een ongeval en je met je auto tegen iemand anders bent gebotst wordt de schade op allebei de voertuigen vergoedt, iets wat bij enkel en alleen de WA-verzekering niet het geval is. We vertellen je in dit artikel graag meer over de all risk autoverzekering.

Welke schade wordt gedekt?

Zoals in de inleiding reeds stond te lezen dekt de all risk autoverzekering twee verschillende soorten schade. Allereerst is er natuurlijk de schade aan de auto van derden, maar wordt ook schade aan je eigen auto vergoedt. Dit laatste is niet het geval wanneer je er voor kiest om enkel en alleen de WA-verzekering af te sluiten. Hou er rekening mee dat je als verzekeringnemer zelf kan beslissen voor welk bedrag je de verzekering afsluit. De mate waarin er dekking wordt geboden kan eveneens zelf bepaald worden. Voor schade aan derden wordt door de verzekeraar doorgaans wel een bepaald minimumbedrag gehanteerd.

Verplicht?

De all risk autoverzekering is geen verplichte verzekering. Alleen de zogenaamde WA-dekking, welke niet meer is dan een onderdeel van de all risk autoverzekering is in Europese landen verplicht voor alle auto’s die zich op de openbare weg begeven. De all risk autoverzekering kan je echter zien als een aanvullende verzekering die verzekeringsnemers enkel en alleen de mogelijkheid biedt om zich nog beter te beschermen.

Tot welk bedrag wordt de schade gedekt?

Zeer belangrijk om te weten is het feit dat de vergoeding die wordt geboden afhankelijk is van de verzekering waarover je beschikt. Het is immers één ding om over een all risk autoverzekering te beschikken, maar je dient er ook rekening mee te houden dat de verzekering niet een oneindig groot bedrag in zal dekken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een schadegeval van 20.000 euro en je verzekering enkel en alleen schade tot 10.000 euro dekt zal je voor de resterende schade zelf moeten opdraaien. Voor een all risk autoverzekering geldt net als bij andere verzekeringen dat de hoogte van de premie deels wordt bepaald aan de hand van het bedrag dat ingedekt dient te worden. Hou er daarnaast ook nog rekening mee dat je als verzekeringnemer hoe dan ook te maken hebt met een bepaalde vrijstelling. Dit wil zeggen dat nooit 100% van de schade door de verzekeraar zal worden betaald.

Voor wie is de all risk autoverzekering interessant?

In principe is de all risk autoverzekering natuurlijk voor iedereen interessant die zich op de openbare weg begeeft. Over het algemeen wordt deze complete verzekering echter vooral aangeraden aan mensen die beschikken over een auto die vrijwel nieuw is of in ieder geval niet ouder is dan vier of vijf jaar. Voor dure wagens wordt deze verzekering vaak permanent afgesloten omdat men er zeker van wil zijn dat de auto ten allen tijde zo goed mogelijk verzekerd is tegen eventuele schade of diefstal. De all risk autoverzekering is wel de duurste autoverzekering op de markt.