Annuïteitenhypotheek

29/01/2011 Categorie: Lenen

Een annuïteitenhypotheek is een van de meest bekende en meest gebruikte hypotheekvormen. Bij een annuïteitenhypotheek is het bedrag per jaar gelijk gedurende de gehele looptijd. Wil je meer weten over de voor en nadelen van een annuïteitenhypotheek? Lees dan dit artikel voor meer informatie!

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

Het grootste voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat het zekerheid geeft. Je weet van te voren hoe veel je elk jaar moet betalen voor je hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elk jaar hetzelfde bedrag gedurende de gehele looptijd. Er wordt eerst berekend hoeveel interest er betaald moet worden. Het verschil tussen de annuïteit (jaarlijks bedrag) en de interest wordt afgelost. Naar mate je langer een annuïteitenhypotheek hebt dalen de interestkosten omdat je steeds meer aflost. Een ander voordeel is dat een annuïteitenhypotheek makkelijk te vergelijken is. Het is zeer duidelijk hoeveel er per jaar betaald moet worden. Een optie is om te kiezen voor een rentevaste voet. Die is meestal iets hoger dan de huidige rentevoet, maar het biedt als voordeel absolute zekerheid. Het maandelijkse bedrag zal nooit meer veranderen.

Nadelen van een annuïteitenhypotheek

Het grootste nadeel van de annuïteitenhypotheek is dat je in het begin van de looptijd relatief veel moet betalen. Starters op de woningmarkt hebben over het algemeen een relatief laag salaris in vergelijking met later. Dit komt omdat het salaris van iemand per jaar stijgt en naarmate er meer ervaring is opgedaan hoger wordt. Omdat je elk jaar hetzelfde bedrag moet betalen is dat een relatief groot deel van je inkomsten aan het begin van de looptijd. Aan het einde van de looptijd verdien je meer (door inflatie en salarisverhogingen), dus dan is het geen probleem meer. Een ander nadeel van de annuïteitenhypotheek is dat het belastingvoordeel geleidelijk afneemt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek of de spaarhypotheek. De interest daalt per jaar, dus het rentedeel wat kan afgetrokken worden van het belastbaar inkomen neemt ook af. Dit wordt meestal opgevangen door het stijgen van het inkomen.

Annuïteitenhypotheek

Je kunt de annuïteitenhypotheek afsluiten bij bijna elke bank/kredietverstrekker. Het is een alternatief voor een hypotheek waarbij vermogen wordt opgebouwd wanneer je een hogere leeftijd of slechtere gezondheid hebt. De annuïteit moet meestal maandelijks voldaan worden. Onderling kunnen annuïteitenhypotheken van elkaar verschillen in de voorwaarden. Zo is bij sommige hypotheken het toegestaan om alvast meer af te lossen dan benodigd is. Dit kan eventuele een eventuele boete opleveren, of niet. Dit hangt volledig af van de voorwaarden van de hypotheek. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welke annuïteitenhypotheek de goedkoopste en beste is. Aangezien het hier om een fors bedrag gaat is het noodzakelijk om hier ruim de tijd voor te nemen. Win ook advies in bij onafhankelijke hypotheekadviseurs.