Autoverzekering jongeren

10/10/2011 Categorie: Verzekering

Jongeren die hun rijbewijs hebben gehaald willen natuurlijk niets liever dan meteen de baan op gaan. Dat is natuurlijk voor hun erg leuk en een compleet nieuwe ervaring, maar ze staan er vaak niet bij stil dat het rijden op de openbare weg ook verschillende risico’s met zich meebrengt. Van zodra je de openbare weg betreedt met een voertuig dien je voor het voertuig in kwestie in het bezit te zijn van een zogenaamde WA of BA verzekering. Deze verzekering heeft als doel om schade die door de bestuurder aan derden wordt aangebracht te vergoeden. Wat de autoverzekering jongeren betreft wordt het sterk aangeraden om niet alleen te kiezen voor een WA of BA verzekering, maar ook voor een beperkt of zelfs full casco. We vertellen je in dit artikel graag meer over de autoverzekering jongeren.

Welke autoverzekering voor jongeren?

Veelal zie je bij verschillende verzekeraars dat er een speciale autoverzekering jongeren wordt aangeboden, maar wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan deze verzekering? Een autoverzekering jongeren kan je eigenlijk perfect aanzien als een combinatie van verschillende autoverzekeringen. Denk hierbij niet enkel en alleen aan de BA of WA verzekering, maar ook aan een beperkt of zelfs full casco verzekering. De WA verzekering dekt zoals in de inleiding reeds te lezen stond immers enkel en alleen kosten die door de jongere aan derden werd aangebracht. De kosten aan de eigen auto worden met een dergelijke verzekering dus niet ingedekt. De vraag wordt door jongeren ook veelal gesteld of ze niet gewoon een verzekering voor hun eigen auto kunnen afsluiten, maar dat is niet mogelijk. De WA verzekering is in Nederland (net als de BA verzekering in België) een verplichte verzekering voor iedereen die eigenaar is van een voertuig en met dat voertuig de openbare weg opgaat, en dat geldt natuurlijk ook voor jongeren.

De autoverzekering jongeren

Zoals reeds moet blijken uit dit artikel is er niet zoveel speciaals aan de autoverzekering jongeren. Wanneer je naar de kostprijs van een dergelijke verzekering kijkt zullen je er echter wel een aantal zaken opvallen. Het is bijvoorbeeld zo dat een autoverzekering jongeren dan wel alles mag omvatten waar de jongeren nood aan heeft, het brengt ook een aardig prijskaartje met zich mee. In dit opzicht is het ook van het grootste belang om er voor te zorgen dat je de eerste jaren geen ongeluk hebt. Wanneer je als jongere met een jongeren autoverzekering een ongeluk hebt zal dit immers een zeer aanzienlijke invloed hebben op de premie die je voor de autoverzekering jongeren dient te betalen. De premie mag dan standaard al hoog liggen, na een ongeval kan deze nog een flink stuk hoger komen te liggen. Ook dat is dus zeker en vast iets om rekening mee te houden. Andere bijkomende kosten kunnen zijn bij het geld lenen auto is de rente die betaald moet worden. Natuurlijk is zo’n lening optioneel.

Een alternatief voor de autoverzekering jongeren?

Als alternatief voor de autoverzekering jongeren kiezen steeds meer ouders er voor om hun “kind” te laten rijden met een auto die verzekerd staat op hun naam. De vraag is echter nog maar zeer of dit slim is aangezien bij een ongeval niet de bestuurder (de jongere in dit geval) zal gevraagd worden om te betalen, maar de ouders. In geval van grote schade kan de vrijstelling van de verzekering aardig oplopen en wordt er daarvoor geen speciale regeling getroffen. Het afsluiten van een autoverzekering jongeren blijft dan ook steevast de beste optie voor jonge mensen die nog maar net met de auto de openbare weg opgaan.