Autoverzekering op naam ouders

23/01/2011 Categorie: Verzekering

Een autoverzekering kan vrij duur zijn als je een beginnende bestuurder bent. Bij het vergelijken van poliskosten is duidelijk zichtbaar dat een autoverzekering goedkoper is naar mate de bestuurder ouder is een meer rijervaring heeft. Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald zijn de poliskosten het hoogst. Veel jongeren sluiten daarom een autoverzekering af op de naam van hun ouders. Maar is dit wel zo verstandig? In dit artikel meer informatie over het afsluiten van een autoverzekering op de naam van je ouders.

Autoverzekering op naam ouders

Het lijkt een heel goed idee, je bent verzekerd en je betaalt weinig premie. De premie is laag omdat je ouders waarschijnlijk schadevrije jaren hebben opgebouwd en omdat ze langer hun rijbewijs hebben. De premiekosten dalen dan omdat ervaren bestuurders minder vaak in ongelukken betrokken zijn. Jongeren die net hun rijbewijs hebben, zijn vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. De premie voor jongeren is hoog, dus veel overwegen de optie om een autoverzekering af te sluiten op de naam van de ouders. Maar het is belangrijk om verder te kijken dan de premie, er zitten namelijk serieuze nadelen aan het afsluiten van een autoverzekering op de naam van je vader of moeder.

Nadelen van een autoverzekering op de naam van je ouders

Het grootste nadeel is aansprakelijkheid. Veel verzekeraars nemen in hun polisvoorwaarden op dat de verzekering moet worden afgesloten op naam van de hoofdbestuurder, de persoon die er het vaakst in rijdt. Soms moet er ook gegevens worden ingevuld over de jongste bestuurder van de auto. Wanneer er een serieus ongeluk gebeurt en je hebt een autoverzekering op naam van je ouders kan dat problemen opleveren. Zeker wanneer er veel kosten voor de verzekeraar zijn, wordt vaak uitgezocht wie de hoofdbestuurder is. Dit kan door het ondervragen van je buren of andere mensen. Wanneer de verzekeraar tot de conclusie komt dat de hoofdbestuurder niet je vader of moeder is, dan weigeren ze uit te betalen. Wanneer er iets goed mis gaat is een autoverzekering op naam van je ouders dus geen oplossing.

Scooterverzekering op naam ouders

Het zelfde geldt voor een scooterverzekering op de naam van je ouders. Wanneer er iets gebeurt en de verzekeraar komt er achter dat jij de hoofdbestuurder bent zullen ze niks uitkeren. Bij letselschade kan dit bedrag snel oplopen. Kijk dus niet naar de snelle winst van een lagere premie, want als je bij een ongeluk betrokken raakt heb je de kans dat de verzekeraar niets uitkeert. Je zult dan spijt hebben dat je de scooterverzekering op naam van je ouders hebt afgesloten.