Autoverzekering vergelijken

04/08/2011 Categorie: Verzekering

Een autoverzekering is in alle Europese landen verplicht voor iedere auto die zich op de openbare weg begeeft. Daar het een verplichte verzekering is wil dit zeggen dat in principe iedereen die over een auto beschikt deze dient af te sluiten, maar wat wanneer je daar eigenlijk geen geld voor hebt? Je auto niet verzekeren kan er voor zorgen dat je bij een controle door de politie aan de kant gezet wordt waardoor je niet alleen verplicht zal worden om de verzekering af te sluiten, maar waardoor je ook nog kans maakt op een zeer aanzienlijke boete. In dit artikel vertellen we je hoe autoverzekeringen te vergelijken en op die manier de kostprijs zo laag mogelijk te houden.

Welke verzekering is verplicht?

Om kosten te besparen kan je in ieder geval al kiezen voor de gewone WA-verzekering. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het immers niet zo dat je een volledige autoverzekering dient af te sluiten. Alleen de WA-dekking is verplicht. Met de WA-dekking wordt de schade aan derden vergoedt, maar niet de schade aan je eigen auto. Wanneer je met andere woorden een ongeluk hebt, en er ook schade is aan je eigen auto zal je zelf voor de kosten voor de herstelling moeten opdraaien. Het bedrag waarvoor de schade aan derden wordt ingedekt zal vastgesteld worden bij ondertekening van de overeenkomst. Hou er wel rekening mee dat, hoe hoger het bedrag dat wordt ingedekt, des te duurder de premie voor de WA-verzekering zal zijn.

Verschillende autoverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen zorgt er voor dat je geen verzekering afsluit die je eigenlijk niet nodig hebt. Wanneer je beschikt over een auto van meer dan 10 jaar oud en nauwelijks de baan op gaat is het bijvoorbeeld overbodig om een zogenaamde all risk autoverzekering af te sluiten. Dergelijke verzekeringen kosten handenvol geld en zijn eigenlijk enkel en alleen bedoeld voor nieuwe of dure auto’s. Ook mensen die bijna dagelijks de weg op gaan kunnen een dergelijke verzekering nodig hebben, maar dat is het dan ook. Wanneer je de kosten zo laag mogelijk dient te houden ga je gewoon voor de verplichte WA-verzekering zonder extra’s. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat alle schade die aan je eigen auto wordt veroorzaakt zelf vergoed dient te worden.

Autoverzekeringen bij verschillende aanbieders vergelijken

Naast de verschillende autoverzekeringen vergelijken doe je er eveneens goed aan om de kostprijs bij verschillende aanbieders onder de loep te nemen. De autoverzekering mag dan wel verplicht zijn, in tegenstelling tot bij de verplichte zorgverzekering wordt er geen vast bedrag voor gehanteerd. De verzekeraar kan met andere woorden min of meer zelf bepalen hoeveel de verzekering moet kosten. Het vergelijken van autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars kan zeer eenvoudig door het opvragen van offertes of het uitvoeren van simulaties. Het is als vanzelfsprekend ook gewoon mogelijk om een offerte op te vragen bij de verschillende verzekeraars en op die manier te achterhalen welke verzekeraar de goedkoopste verzekering aanbiedt. Hoewel het vergelijken van autoverzekeringen aardig wat tijd en inspanningen kan kosten loont het zeker en vast de moeite.