Begrafenisverzekering

19/02/2012 Categorie: Verzekering

We willen er eigenlijk allemaal niet aan denken, maar toch kan het geen kwaad om af en toe even stil te blijven staan bij de evolutie van het leven. We worden allemaal geboren (tot zover het goede nieuws), maar we gaan ook allemaal op een bepaalde dag dood. De laatste tijd wordt steeds vaker gezegd dat het leven duur is, en dat klopt ook, maar ook doodgaan is voor veel mensen duur geworden. Wanneer je dood gaat blijven je geliefden immers achter met hun verdriet, maar ook met een aanzienlijk kostenplaatje. De begrafenis en alles wat er bij komt kijken kost immers handenvol geld. Wanneer je, je nabestaanden deze kosten wenst te besparen kan je tijdens je leven een zogenaamde begrafenisverzekering afsluiten. We vertellen er je in dit artikel graag meer over.

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering is zoals de naam reeds laat vermoeden natuurlijk een verzekering die de kosten van een begrafenis indekt. Het is uitermate belangrijk om er hierbij rekening mee te houden dat de kosten die ingedekt worden staan beschreven in de polis van de verzekering. Het is bij begrafenisverzekering immers zo dat er verschillende zogenaamde uitsluitingen of beperkingen bestaan. Dit is ook nodig, anders zouden teveel mensen van de verzekering willen profiteren en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Op de uitzonderingen die niet door de begrafenisverzekering worden ingedekt komen we verder in dit artikel nog terug, maar laten we het eerst even hebben over het verloop van een begrafenisverzekering. Een begrafenisverzekering wordt aanzien als een levenslange overlijdensrisicoverzekering. Voor deze verzekering zal je gedurende een bepaalde termijn een maandelijkse premie moeten betalen. In tegenstelling tot bij andere levenslange verzekeringen is het niet zo dat je voor de begrafenisverzekering ook je hele leven lang dient te betalen. De looptijd van een dergelijke verzekering is wel afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar.

Is een begrafenisverzekering duur?

Het probleem met de begrafenisverzekering is dat het een verzekering is waarvan de verzekeraar weet dat hij op een bepaald ogenblik verplicht zal zijn op uit te betalen. Daarnaast is een begrafenis alles behalve goedkoop en dit alles zorgt er voor dat de kostprijs van de begrafenisverzekering relatief hoog is. Aan de andere kant is het dan weer wel zo dat je de begrafenisverzekering fiscaal kunt inbrengen waardoor je ook tijdens je leven nog over een bepaald (financieel) voordeel kunt beschikken. Het feit dat de premie voor de begrafenisverzekering doorgaans altijd maandelijks wordt betaald maakt dat de financiële druk van deze verzekering ten allen tijde relatief beperkt blijft.

Wat wordt er niet ingedekt door een begrafenisverzekering?

Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven sluit de polis van een begrafenisverzekering ook een aantal zaken uit. Daarnaast gelden eveneens een aantal beperkingen bijvoorbeeld wat de kostprijs van de kist betreft, maar ook de kostprijs van de koffietafel (als deze al wordt ingedekt), de grafrechten en de grafsteen of de urne. Het wordt omwille van deze reden hoe dan ook altijd aangeraden om goed te controleren welke kosten er door de begrafenisverzekering worden ingedekt. Wanneer je in het buitenland verblijft en je voor de begrafenis overgevlogen zou moeten worden dien je er rekening mee te houden dat ook een eventuele repatriëring niet in de begrafenisverzekering is inbegrepen. Je kan dit risico wel indekken door middel van een goede reis- en / of bijstandsverzekering af te sluiten.