Consumptief krediet

13/04/2011 Categorie: Lenen

Een consumptief krediet is een term voor een lening voor de aankoop van een goed met een beperkte houdbaarheid. Het komt dus neer op een lening voor iets wat binnen een bepaalde periode (bijna) niks meer waard is. Voorbeelden van dingen waaraan een consumptief krediet worden uitgegeven zijn: auto’s, motoren en andere voertuigen, wasmachines, televisies en dergelijke. Een vakantie kan ook gefinancierd worden met een consumptief krediet. Er zijn verschillende vormen voor een consumptief krediet. De bekendste zijn de persoonlijke lening, het doorlopend krediet, kopen op afbetaling en huurkoop. De tegenhanger van het consumptief krediet is de hypotheek, waarmee iets gefinancierd wordt dat duurzaam is. Denk hierbij aan een huis en andere onroerende goederen (vastgoed).

Consumptief krediet

Bij een consumptief krediet sluit je dus een lening af voor iets wat in waarde daalt en na een bepaalde tijd meestal vervangen moet worden. De twee bekendste leenvormen zijn hierbij de persoonlijk lening en het doorlopend krediet. Het grote verschil tussen deze twee leenvormen is dat bij de persoonlijke lening al vast staat hoe het verloop van de lening is. Je bent verplicht om af te lossen en je mag geen afgelost geld opnemen. Bij een doorlopend krediet is dit anders: je mag afgelost geld weer opnemen, waardoor er geen eindtermijn aan zit. Het gevolg hiervan is dat de rente bij een doorlopend krediet nooit vast kan zijn, omdat de einddatum niet bekend is.

Goedkoop consumptief krediet

Het goedkoopste consumptief krediet is meestal een persoonlijke lening, vanwege de zekerheid die zowel de kredietverstrekker als de lener hebben. Een goedkoop doorlopend krediet is vaak duurder dan een goedkope persoonlijke lening. Je kunt de goedkoopste lening vinden door veel offertes aan te vragen. Soms kan het handig zijn om ook offertes aan te vragen van een doorlopend krediet. Wanneer je bij veel verschillende bedrijven offertes aanvraagt kun je goed de rentepercentages en totale kosten vergelijken. Zo kun je een wel overwogen keuze maken en het goedkoopste consumptieve krediet kiezen.

Waarom een consumptief krediet?

Een consumptief krediet is niet meer dan een net woord voor ‘lening’. Elke lening die je aangaat is meestal voor iets wat in de loop der jaren vervangen moet worden. Een lening voor een huis wordt meestal een hypotheek genoemd, dus daar is geen verwarring over. De benaming ‘consumptief krediet’ betekent dus in feite een gewone lening. Er zijn daarom ook verschillende leenvormen beschikbaar, waarbij de twee meest bekende in dit artikel besproken zijn.