Doorlopend krediet

20/02/2011 Categorie: Lenen

Het doorlopend krediet (afgekort DK) is een van de meest gebruikte consumptieve kredieten, naast de persoonlijke lening. Een consumptief krediet is een lening dat wordt gebruikt voor de aankoop van een auto, tv, nieuwe keuken of iets dergelijks. Het belangrijkste kenmerk van het doorlopend krediet is dat de lening geen vast verloop heeft. Als je wilt, kun je boetevrij het afgeloste geld weer opnemen. Zo kan een doorlopend krediet in theorie oneindig lang doorgaan. In dit artikel worden de voordelen en nadelen van het doorlopend krediet besproken.

Doorlopend krediet: Voordelen

Het grootste voordeel van het doorlopend krediet is de flexibiliteit. Bij het aanvragen van de lening wordt met de kredietverstrekker een bepaald kredietplafond afgesproken. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt over de aflossing, wat meestal 2% van het kredietlimiet is. De rente wordt berekend over het openstaande bedrag. Het grote voordeel van het doorlopend krediet is dat je altijd geld kunt bijlenen tot het kredietlimiet. Een ander voordeel van het doorlopend krediet is dat het andersom ook mag: je mag ook extra aflossen, zonder boete. Boetevrij aflossen dus. Daarnaast is de rente flexibel. De rente kan niet van te voren vastgelegd worden omdat de looptijd ook onzeker is, doordat je elke keer weer afgelost geld kan opnemen. Het doorlopend krediet is dus een extreem flexibel krediet, wat voor veel mensen gunstig is.

Doorlopend krediet: Nadelen

Het nadeel van het doorlopend krediet is ook meteen de grote flexibiliteit. Sommige mensen kunnen hier niet goed mee omgaan en blijven maar geld bijlenen, waardoor er erg veel rente betaald wordt. Daarom wordt het doorlopend krediet ook wel een doodlopend krediet genoemd, omdat de looptijd dus heel lang door kan gaan. Wanneer je €20000 lenen wilt en je leent steeds weer geld bij tot €20000 na het aflossen, betaal je veel rente. Je kunt dan beter die €20000 aflossen om zo te besparen op rente kosten. Enige discipline is dus vereist. Daarnaast is de rente variabel. Een vaste rente is niet mogelijk, omdat de looptijd varieert en de kapitaalmarkt rente ook. Je kunt dus een doorlopend krediet afsluiten met een lage rente, maar deze kan hoger worden.

Goedkoop doorlopend krediet

Het goedkoopste doorlopend krediet hangt af van de huidige kapitaalmarkt. Je kunt het beste bij zo veel mogelijk verschillende kredietverstrekkers een offerte aanvragen en dan je keuze maken. Het aanvragen van een offerte is gratis en geeft je goed inzicht in de goedkoopste opties voor het doorlopend krediet. Misschien is het voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten, je kunt hier ook naar kijken. Een persoonlijke lening is een betere optie wanneer je van jezelf weet dat je niet genoeg discipline hebt of wanneer je iets koopt met een vaste prijs zoals een auto. Dan biedt een persoonlijke lening meer zekerheid dan een doorlopend krediet. Het goedkoopste doorlopend krediet is er eentje waarbij je zo snel mogelijk zo veel mogelijk aflost. Op die manier betaal je minder rente. Los dus af wanneer het kan, want het bespaart je geld!