Fietsverzekering

24/08/2011 Categorie: Verzekering

Een verzekering voor je fiets is vaak niet meteen het eerste waar je aan denkt wanneer je beslist welke verzekering je af wenst te sluiten. Toch is het zo dat een fiets een aanzienlijk risico met zich meebrengt. Hoe vaak worden er immers geen fietsen gestolen of lees je in de krant berichten van fietsenstallingen die beschadigd werden? Een fietsverzekering kan jou als eigenaar van de fiets verzekeren tegen schade aan je fiets, maar ook tegen diefstal. Zeker voor wie nog maar net over een nieuwe en dure fiets beschikt is dit een interessante mogelijkheid. We vertellen je in dit artikel graag meer over de fietsverzekering.

Verzekering tegen diefstal

De populairste fietsverzekering is natuurlijk de verzekering tegen diefstal. Aan het afsluiten van een dergelijke fietsverzekering zijn echter een aantal voorwaarden verbonden. In eerste instantie mag de fiets bijvoorbeeld niet ouder zijn dan vier jaar. Wel is het zo dat het zowel om een nieuwe als om een tweedehandse fiets mag gaan. Verder zal de verzekeraar je steevast de keuze bieden of je er voor kiest om de premie te berekenen aan de hand van de nieuwwaarde of aan de hand van de afschrijving. Een fietsverzekering tegen diefstal kan doorgaans steeds worden afgesloten voor een termijn van 1 of 3 jaar.

Verzekering tegen diefstal en beschadigingen

Wanneer een verzekering tegen diefstal alleen niet voldoende is kan je er voor kiezen om een aanvullende dekking tegen beschadigingen af te sluiten. Hiervoor gelden min of meer dezelfde voorwaarden als voor de gewone verzekering tegen diefstal. De fiets mag met andere woorden niet ouder zijn dan 4 jaar. De looptijd van een dergelijke verzekering is wel verschillend van de gewone verzekering tegen diefstal. Een verzekering tegen diefstal en beschadigingen kan immers enkel en alleen worden afgesloten voor een periode van 3 of 5 jaar. De fietsverzekering kan wel zowel voor nieuwe als tweedehandse fietsen worden afgesloten.

Wat met de accessoires op mijn fiets?

Vandaag de dag worden zowat alle fietsen wel uitgerust met één of meerdere accessoires. Denk hierbij niet alleen aan speciale lichten, maar ook aan tellertjes of speciale reflectoren. Ook deze accessoires kan je eenvoudig mee laten verzekeren met je fiets. Je hoeft hiervoor dus zeker en vast geen aparte verzekering af te sluiten. Geef de waarde van de accessoires gewoon op bij het berekenen van je premie en ze worden automatisch meegenomen in de verzekering. Let wel, hoe hoger de waarde van je fiets, des te hoger ook de te betalen premie komt te liggen. Het verzekeren van accessoires kan je zoveel mogelijk beperken door verwijderbare accessoires telkens af te koppelen wanneer je, je fiets onbewaakt achterlaat.

Interessant of niet?

Of een fietsverzekering voor jou interessant is of niet valt moeilijk te bepalen. Het is echter wel een feit dat er de laatste jaren wordt vastgesteld dat er heel wat fietsen gestolen worden. Ook vandalisme tegenover fietsen die bijvoorbeeld gestationeerd staan in openbare fietsstallingen neemt toe waardoor de interesse in een fietsverzekering zeker en vast aanzienlijk is toegenomen. Het is wel belangrijk dat je als eigenaar van de fiets zelf probeert te bepalen of de waarde het verzekeren interessant maakt of niet.