Geld lenen kost geld

15/03/2011 Categorie: Lenen

“Let op! Geld lenen kost geld” is de bekende zin sinds 1 april 2009 verplicht is voor reclames met betrekking tot geld lenen. Een onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) toonde aan dat na een half jaar al bijna 75% van de mensen tot het nadenken is aangezet. De zin Geld lenen kost geld klinkt heel logisch, maar het wordt vaak geaccepteerd. Geld lenen kost geld omdat kredietverstrekkers winst willen maken. Goedkoper is om zelf geld te sparen. Op die manier krijg je rente én kun je het geld later uitgeven.

Geld lenen kost geld

De slogan “Geld lenen kost geld” is in het leven geroepen om consumenten bewust te maken van het feit dat geld lenen ook echt geld kost. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar men leent tegenwoordig snel geld. In deze maatschappij raakt lenen meer en meer ingeburgerd. Jongeren hebben steeds vaker en steeds hogere schulden. Met deze verplichting wil de AFM er voor zorgen dat mensen eerder nadenken voordat ze een lening afsluiten. Het goedkoopste is natuurlijk om geen geld te lenen en te sparen. Maar als je toch geld wilt lenen, leen dan verstandig. Leen alleen wat je kan terugbetalen en alleen als je het echt nodig hebt. Omdat geld lenen geld kost, kun je het beter niet doen. Maar als je toch wilt lenen dan zijn er een paar opties die je sowieso niet moet doen.

Lenen kost geld

Een lening kost altijd geld, maar de ene lening meer dan de ander. Het duurste zijn de minikredieten. Dit zijn leningen met een korte looptijd en ‘behandelingskosten’. Met deze behandelingskosten komt de effectieve rente op jaarbasis boven de 100% uit. Dat terwijl de maximale wettelijke rente rond de 15% ligt. Daarom worden deze minikredieten ook in de zomer van 2011 verboden. Daarna zijn de duurste leningen creditcard schulden of rood staan bij de bank. Deze schulden/leningen kosten je over het algemeen bijna 15% op jaarbasis. De gewone leningen zoals de persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn de goedkoopste leenvormen, waarbij je nu rond de 6% betaalt. Helemaal goedkoop is lenen van familie of vrienden, meestal kun je dan een vriendenprijsje afspreken en zo betaal je nog minder.

Goedkoopste lening

Geld lenen kost geld, maar je kan er wel voor zorgen dat het zo min mogelijk geld kost. Dat doe je door veel offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Op die manier kun je goed de kosten vergelijken en de goedkoopste lening kiezen. Baseer je keuze op de effectieve rente, want dat is een goeie manier om de rente kosten te vergelijken.