Geld lenen met laag inkomen

31/01/2011 Categorie: Lenen

Wanneer je geld nodig hebt voor een nieuwe aankoop dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Voor het aan gaan van een lening eist de kredietverstrekkers meestal een bewijs van je maandelijkse inkomsten. Bij een hoog inkomen heeft de kredietverstrekker meer zekerheid dat je je aan de maandelijkse betalingen kunt houden. Naar mate je inkomen lager wordt kun je minder lenen. Geld lenen met een laag inkomen is dus wel mogelijk, maar het te lenen bedrag is in veel gevallen niet erg hoog.

Geld lenen met laag inkomen

Wanneer je een laag inkomen hebt en toch (veel) geld wilt lenen, dan heb je meestal een onderpand nodig. Je kan vragen of iemand anders mee wilt tekenen, zodat die persoon garant staat. Makkelijker is om te lenen met een onderpand. Wanneer je van plan bent een auto aan te schaffen, kun je ook overwegen om de auto als onderpand op te geven. Wanneer je de lening niet kunt betalen dan kan de kredietverstrekker de auto in beslag nemen. Een alternatief is om te kijken of de dealer een krediet kan verstrekken, of bijvoorbeeld een auto kopen op huurkoop. Veel meer dealers van zowel auto’s, boten en motoren regelen vaak zelf de kredietverstrekking. Een laag inkomen is minder een probleem, omdat de auto garant staat.

Geld lenen met uitkering

Wanneer je een laag inkomen hebt door bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering dan kun je meestal geen lening af sluiten omdat je inkomen laag is. Geld lenen met uitkering is meestal niet te doen via de normale kredietverstrekkers, omdat er na het aflossen extreem weinig geld over blijft. Je kunt in dat geval aankloppen bij de stadsbank of de overheid wanneer het een noodzakelijk goed betreft (bijvoorbeeld bed of koelkast). Een alternatief voor mensen met een laag inkomen die geld willen lenen is om het te lenen van familie. Je moet dan wel goede afspraken maken en er voor zorgen dat het geld terug betaald wordt.

Geld lenen zonder vast inkomen

Wanneer je geen vast inkomen hebt doordat je geen werk heb (uitkering uitgezonderd) kun je ook geen lening aanvragen. Dit omdat kredietverstrekkers graag zien dat je een vast inkomen hebt omdat je anders de lening niet kan afbetalen. Een mogelijkheid is om op de particuliere markt geld te lenen. De rente op de particuliere markt is meestal lager dan bij de bank. Dit soort leningen worden ‘onderhandse leningen’ genoemd. Een particulier die geld wilt uitlenen kun je soms vinden op site’s als Marktplaats of Speurders. Een kijkje nemen in de krant kan soms ook helpen. Je kunt je ook afvragen waarom je geld wilt lenen. Want geld lenen met een laag inkomen is niet verstandig, omdat je inkomen na het aflossen nog lager wordt.