Generatiehypotheek

11/01/2011 Categorie: Hypotheek

Wanneer je een huis wilt kopen is het niet altijd even makkelijk om de financiering rond te krijgen. Ouders en/of grootouders kunnen dan een handje meehelpen door middel van de generatiehypotheek.

Generatiehypotheek

Wanneer familieleden bereid zijn om te helpen bij de financiering van je huis kunnen zij dat op verschillende manieren doen. Misschien zijn zij wel in de positie om rechtstreeks geld te lenen vanuit hun eigen vermogen. Wanneer er duidelijke afspraken gemaakt worden kan een generatiehypotheek in de vorm van een rechtstreekse lening een goede oplossing zijn. Of is het zelfs zo dat ze je een deel van de koopsom willen schenken. Dit laatste kan zelfs nog fiscaal aantrekkelijk zijn en hoeft niet in een keer te gebeuren. Maar er zijn ook nog andere manieren waarop ouders of grootouders door middel van een generatiehypotheek kunnen helpen met de financiering van je huis. Met een generatiehypotheek kunnen de familieleden ook een tekort in het inkomen aanvullen. Ze zorgen dan samen met de bank voor de financiering. Natuurlijk moeten ze dan wel zelf over voldoende inkomen beschikken. Tenslotte kunnen ouders/grootouders er ook voor kiezen garant te staan voor een bepaalde tijd en op deze manier mee te werken aan een generatiehypotheek.

Voordelen generatiehypotheek

Het grote voordeel van een generatiehypotheek is natuurlijk, dat je de mogelijkheid krijgt om een huis te kopen terwijl je dat anders met je inkomen niet zou kunnen. En voor ouders of grootouders kan een generatiehypotheek de manier zijn om hun kinderen of kleinkinderen te kunnen helpen. Zeker wanneer ze zelf over voldoende financiƫle middelen beschikken en hun familie hier graag in mee wil laten delen. Vaak is een huis al grotendeels afbetaald en willen ze hun kinderen of kleinkinderen al voor hun dood in laten meedelen.

Nadelen generatiehypotheek

Het grote nadeel van een generatiehypotheek is natuurlijk, dat je familie aansprakelijk is wanneer je je betalingsverplichtingen niet op kunt brengen. Hoewel je ervan uitgaat dat je inkomen zal stijgen en je zelf in staat zal zijn aan deze verplichtingen te voldoen, kun je natuurlijk niet in de toekomst kijken. Dit kan problemen opleveren. Zelfs wanneer het goed gaat kan men zich op de vingers gekeken voelen met betrekking tot het uitgave patroon en ouders kunnen het gevoel krijgen, dat ze hierover iets te zeggen hebben. Daarbij wordt de generatiehypotheek bij overlijden overgenomen door de erfgenamen. Zij kunnen dan ongevraagd aansprakelijk gesteld worden waar natuurlijk niet iedereen op zit te wachten. Dit kan gelukkig wel voorkomen worden door een overlijdensverzekering af te sluiten.

De beste generatiehypotheek

Net als bij andere hypotheekvormen, is de ene generatiehypotheek de andere niet. Er zijn verschillende banken die weer verschillende voorwaarden hebben. En natuurlijk is het ook belangrijk om naar de rente te kijken; welke aanbieder biedt de goedkoopste rente? Tegenwoordig is het wel makkelijker om de generatiehypotheek te vinden die het beste bij je past. Door de komst van internet kunnen verschillende aanbieders makkelijk vergeleken worden. Op deze manier kun je al snel zien welke generatiehypotheek het beste bij je situatie past. En kom je er alleen niet uit, dan kun je altijd nog een adviseur in de arm nemen.