Goedkoopste hypotheek

09/06/2011 Categorie: Hypotheek

Wanneer je een eigen huis wil kopen kan je er niet onderuit om een goede hypotheek te zoeken. Een dergelijke hypotheek vinden kost doorgaans echter flink wat tijd en vooral moeite, zeker als je echt de goedkoopste hypotheek er tussenuit wil halen. Een hypothecaire lening betreft altijd een grote lening waardoor de rente dan wel betrekkelijk laag wordt gehouden, maar de kosten toch aanzienlijk zijn. Wanneer je dan verschillende tientallen euro’s per maand kan besparen is dat goed meegenomen en we verzekeren je dat iedere maand tien euro misschien op het eerste zicht niet veel mag lijken, maar dat het gezien over de termijn van een standaard hypothecaire lening van ongeveer 15 a 20 jaar een heel groot verschil kan uitmaken!

De kosten op een hypotheek

Wanneer we kijken naar de verschillende leningen op de markt zien we dat een hypotheek sowieso reeds één van de goedkoopste, zo niet de goedkoopste is. Een hypotheek wordt immers doorgaans afgesloten voor een groot bedrag. Van een lening weten we dat de kosten deels bepaald worden door de hoogte van het bedrag, en hoewel de kosten natuurlijk hoger worden, zal het percentage aan kosten wel dalen en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste. Hoe minder kosten je op een lening moet betalen hoe beter en bij een hypothecaire lening liggen die kosten dus in ieder geval reeds vrij laag vanwege het geven van het pandrecht. De vraag is nu natuurlijk of er een verschil bestaat tussen een gewone goedkope hypotheek of echt “de” goedkoopste hypotheek en indien ja, hoe we die goedkoopste hypotheek dan moeten afsluiten.

Hoe de goedkoopste hypotheek vinden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de goedkoopste hypotheek te kunnen vinden. Verschillende websites op het internet, de zogenaamde vergelijkingssites, bestaan er in om alle verschillende kredieten bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, en jou op die manier een overzicht te geven van het beste krediet voor jouw situatie. Hou er rekening mee dat de goedkoopste hypotheek vinden vaak veel moeite kost en dat vergelijkingssites doorgaans niet bij alle financiële instellingen gaan zoeken. Enkel en alleen afgaan op de uitkomst van de vergelijkingssites zouden we dus niet, maar het is zeker en vast wel mogelijk om het als goed hulpmiddel te gebruiken. Om echt de goedkoopste hypotheek te kunnen vinden zal er echter meer nodig zijn dan enkel en alleen de uitkomst van dergelijke vergelijkingssites.

Vraag offertes aan bij verschillende financiële instellingen

Wat je natuurlijk ook altijd kan doen om de goedkoopste hypotheek te vinden is te raden gaan bij de financiële instellingen zelf. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig en vooral geheel vrijblijvend mogelijk om een offerte op te vragen voor een bepaalde lening. Wanneer je alle offertes hebt ontvangen kan je ze met elkaar vergelijken en zo te weten komen welke financiële instelling voor de hypotheek welke je wenst af te sluiten nu echt het goedkoopst is. Op deze manier heb je ook meteen een beetje persoonlijk contact met één van de vertegenwoordigers van de bank in kwestie en dat is altijd goed meegenomen.