Goedkope hypotheek

25/07/2011 Categorie: Hypotheek

Een hypothecaire lening afsluiten zorgt voor grote aanpassingen in je levensgewoonte. Vooral de eerste maanden zal je even moeten wennen aan je nieuwe levensstijl. Zaken die voorheen heel eenvoudig aangekocht konden worden, worden nu plots een stuk onbereikbaarder, en niet iedereen kan daar evengoed mee omgaan. Om de impact van een hypothecaire lening op je levensstijl zoveel mogelijk te proberen beperken doe je er goed aan om te proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden, maar hoe doe je dat? We vertellen je in dit artikel graag meer over het afsluiten van een goedkope hypotheek.

Bestaat er wel zoiets als een goedkope hypotheek?

Wanneer je een krediet wenst af te sluiten, zeker wanneer het gaat om een hypothecaire lening, dien je er rekening mee te houden dat er geen vaste rente geldt. Banken zijn met andere woorden min of meer in staat om geheel zelf te bepalen welke kosten ze in rekening brengen voor een bepaalde lening. Dit zorgt er voor dat er een onderlinge concurrentiestrijd is losgebroken (iets wat goed is voor de consument), maar het zorgt er eveneens voor dat er grote prijsverschillen zijn ontstaan. Een hypothecaire lening zal echter nooit echt goedkoop zijn, daarvoor is het bedrag dat geleend wordt te hoog. Men probeert dit wel steeds te compenseren door een zo laag mogelijke rente in rekening te brengen. Vanwege het pandrecht kan de bank een absoluut minimumpercentage hanteren wat de prijs een beetje naar omlaag trekt. Zoals eerder al gezegd is de rente echter sterk afhankelijk van bank tot bank waardoor vergelijken absoluut noodzakelijk wordt.

Uitgeklede hypotheek

De goedkoopst mogelijke hypotheek op de markt is de zogenaamde uitgeklede hypotheek. Een uitgeklede hypotheek is een hypothecaire lening waar alle mogelijke afwijkingen uitgefilterd zijn. Toegegeven, dit zorgt er voor dat je een hypotheek kan afsluiten tegen een zeer interessant tarief, maar anderzijds is het dan wel weer zo dat iedere afwijking van de voorwaarden meteen vrij hard wordt bestraft door middel van een boete, en we kunnen je zeggen dat dergelijke boetes zeer hoog kunnen oplopen. Op het eerste zicht mag een uitgeklede hypotheek dan wel erg interessant zijn, bij de kleinst mogelijke afwijking kan hij je zomaar een flink pak geld kosten, en dat is iets wat je bij een klassieke volwaardige hypotheek nagenoeg niet tegen zult komen.

Vergelijken

Om de goedkoopst mogelijke hypotheek (tegen de beste voorwaarden) te kunnen afsluiten loont het dus absoluut de moeite om eens te gaan vergelijken. Dit vergelijken kan los van het internet door middel van het opvragen van offertes, maar kan ook online gebeuren door gebruik te maken van zogenaamde vergelijkingssites. Vergelijkingssites zijn websites waarop informatie over allerhande kredieten bij verschillende kredietverstrekkers wordt verzameld, en in een overzicht geplaatst zodat jij als potentiƫle kredietnemer meteen weet welk krediet bij welke aanbieder het voordeligste is. Wederom dien je er hierbij wel rekening mee te houden dat ook de voorwaarden een belangrijke rol spelen. Kijk niet alleen naar de prijs in je zoektocht naar een goedkope hypotheek, maar hou ook zeker en vast rekening met de geldende kredietvoorwaarden.