Goedkope lening

15/07/2011 Categorie: Lenen

In tegenstelling tot nog wat nog steeds veel mensen schijnen te denken kost het afsluiten van een lening altijd geld. Hoe mooi verschillende kredietverstrekkers het ook mogen voorstellen, je zal altijd meer geld terug moeten betalen dan dat je in eerste instantie hebt ontvangen. Dit is natuurlijk niet meer dan normaal, kredietinstellingen moeten eveneens winst maken, maar het zou er wel voor moeten zorgen dat er enkel en alleen een lening wordt afgesloten wanneer het echt niet anders kan, en dat is nu net het probleem. In dit artikel vertellen we je in ieder geval graag meer over een goedkope lening afsluiten.

Waarom lenen?

Wat veel potentiĆ«le kredietnemers niet weten is dat de kostprijs van een lening deels afhankelijk is van de reden waarom er een lening wordt afgesloten. De bank maakt immers per kredietaanvraag een inschatting van het risico dat men loopt om het krediet toe te staan. Aan de hand van dat risico wordt er bepaald of er een hogere kost in rekening gebracht dient te worden of niet. Wanneer je bijvoorbeeld geld gaat lenen om een restaurant te openen kan de bank daar meer risico’s in zien dan wanneer je geld nodig hebt voor de aankoop van bijvoorbeeld een huis. Hoewel het bedrag dat je gaat lenen voor een huis hoger is heeft de bank de zekerheid van het pandrecht en het valt nog maar af te wachten of je nog restaurant voldoende zal opbrengen om de lening af te kunnen betalen. Omwille van deze reden wordt er dan ook altijd geheel terecht aangeraden om goed na te denken alvorens je een lening voor een bepaald doel wenst af te sluiten.

Goedkope lening

Naast bovenstaande is het eveneens zo dat ook de kredietvorm een invloed heeft op de kostprijs. Het is bijvoorbeeld alom bekend dat een doorlopend krediet meer geld kost dan een gewone persoonlijke lening. Daar tegenover staat echter wel dat een hypothecaire lening nog goedkoper is. Dit is niet zozeer omdat het geleende bedrag hoger ligt, maar vooral omdat er sprake is van een zogenaamd pandrecht. Wanneer de kredietnemer niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen heeft de bank met andere woorden het recht om beslag te leggen op de woning en deze openbaar te verkopen. Let wel, in dit geval blijft de kredietnemer aansprakelijk voor een eventuele restschuld. In ieder geval is dit een mooi voorbeeld van hoe de ene kredietvorm aanzienlijk goedkoper kan zijn dan de andere.

Leningen vergelijken

Last but not least loont het altijd de moeite om de leningen bij verschillende kredietverstrekkers eens met elkaar te vergelijken. Op deze manier krijg je een uitstekend inzicht in de kostprijs in combinatie met de voorwaarden die aan het krediet verbonden zijn. Hou er immers rekening mee dat niet alleen de prijs belangrijk is, maar dat het vooral de voorwaarden zijn die bepalen hoe een krediet zal verlopen. Leningen vergelijken kan zeer eenvoudig door middel van een online vergelijkingssite.