Gratis creditcard

14/12/2010 Categorie: Creditcard

Het lijkt zo aantrekkelijk; een gratis creditcard. Internet staat bol van de advertenties waar de kredietkaarten gratis worden aangeboden. Maar te mooi om waar te zijn is meestal ook te mooi om waar te zijn en de gratis creditcard wordt soms duur betaald.

Voordelen gratis creditcard

Tegenwoordig wordt in veel gevallen allang niet meer met contant geld betaald. Niet iedereen vindt het prettig om met veel contanten op zak te lopen. Ook ben je niet altijd in de gelegenheid om op dat moment aan contant geld te komen. Betalen met een creditcard is dan een van de mogelijkheden. Het kan een aantal voordelen hebben om zo’n pasje in je bezit te hebben. Allereerst kun je er wereldwijd mee betalen, handig voor op vakantie of op een zakenreis. Je hoeft je niet meer druk te maken om genoeg buitenlands geld op zak te hebben. Een andere plek waar niet met klinkende munt wordt betaald is natuurlijk internet. Steeds meer inkopen worden gedaan via de computer en bij deze aankopen wordt vaak afgerekend met de creditcard. Voor wie graag online winkelt, kan deze manier van betalen voordelen hebben en een gratis creditcard heel aantrekkelijk klinken.

Later betalen

Een ander voordeel is, dat je het bedrag niet meteen beschikbaar hoeft te hebben. Hoewel de rekening wel meteen betaald wordt, wordt het bedrag pas aan het eind van de maand afgeschreven. Zo kun je toch alvast die aankoop doen, terwijl je salaris nog niet binnen is. Hier schuilt dan natuurlijk meteen een gevaar in. Je geeft op deze manier al snel makkelijk meer geld uit dan je je kunt veroorloven. Je moet dus goed weten wat je per maand kunt uitgeven en je uitgaven bijhouden. Wanneer je al van jezelf weet dat je hier niet goed in bent is zo’n gratis creditcard waarschijnlijk geen goed idee.

Rente bij een gratis creditcard

Heb je het bedrag niet? Dan kun je ook in delen terugbetalen. En hier komt dan de adder onder het gras tevoorschijn van de gratis creditcard. Wanneer je maandelijks termijnen terug gaat betalen, komt daar wel rente over die ook betaald moet worden. Er is op deze manier dan geen sprake meer van een gratis creditcard. Eigenlijk ben je op deze manier geld aan het lenen. Wanneer je de lening snel terugbetaald hoeft dit niet veel duurder te zijn dan rood staan bij de bank. Maar de bedragen kunnen snel oplopen en voor je het weet ben je jaren bezig met terugbetalen. Dan een lening met deze gratis creditcard niet de goedkoopste manier.

Jaarlijkse kosten

Rente over de openstaande bedragen zijn niet de enige kosten van de kaart. Er moet ook een jaarlijkse kaartbijdrage betaald worden. De kosten hiervan kunnen sterk uiteenlopen. Dit varieert van een paar tientjes per jaar tot meer dan duizenden euro’s. Dus wanneer er met een gratis creditcard geadverteerd wordt, is het goed om na te gaan welke kosten er na een bepaalde tijd aan verbonden zijn. Het kan om een aanbieding gaan, waarbij bijvoorbeeld vanaf het tweede jaar wel een hoge jaarlijkse bijdrage betaald moet worden.
De gratis creditcard brengt dus wel degelijk kosten met zich mee. Het is verstandig om eerst goed na te gaan wat het je echt gaat kosten voor er gebruik van te maken.