Hypotheek met schuld

19/06/2011 Categorie: Hypotheek

We bereiken allemaal wel eens in een fase in ons leven waarin we op eigen benen willen staan. Het ouderlijk nest verlaten en zelf een eigen huis kopen (of huren) is daar vaak de eerste stap in, maar wat wanneer je reeds over een openstaande schuld beschikt? Een hypotheek met schuld afsluiten mag dan op het eerste zicht geen goed idee lijken, er zijn nog steeds heel veel mensen die er zich (al dan niet verplicht) aan moeten wagen. We vertellen je in dit artikel in ieder geval graag meer over een hypotheek met schuld.

Hoe zit het met mijn financiële situatie?

Een hypotheek met schuld afsluiten is moeilijk, erg moeilijk, laat daar geen twijfel over bestaan. Zeker in een land als Nederland lijkt het op het eerste zicht zelfs onmogelijk te zijn om een dergelijke hypotheek af te kunnen sluiten, maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Allereerst moet je gaan kijken naar je financiële situatie. Het feit dat je over schulden beschikt wil zeggen dat je doorgaans niet in staat bent om een bepaalde aankoop of een betalingsverplichting te voldoen. Het afsluiten van een hypotheek gaat daarbij gepaard met flinke bedragen waar de bank absolute zekerheid van wil hebben dat je in staat zal zijn om aan de betalingsvoorwaarden te kunnen voldoen. Een grondige controle van je financiële situatie dringt zich dan ook op. Het is in deze vooral belangrijk dat je de uitkomst van deze controle respecteert. Wanneer duidelijk wordt dat je een hypotheek met de openstaande schuld niet kan dragen, dan doe je er goed aan om het idee uit je hoofd te zetten. Beter geen hypotheek, dan een hypotheek met schulden waarvan je van bij het begin al weet dat je niet in staat zal zijn om aan de voorwaarden er van te kunnen voldoen.

Aflossing van mijn openstaande schuld

Het is hoe dan ook een feit dat een bank, wanneer je over een bepaalde codering bij het BKR of een openstaande schuld in het algemeen beschikt, niet zal staan springen om je een hypotheek toe te kennen. Een hypotheek is niet voor niets de zwaarste lening op de financiële markt (voor particulieren). Je doet er omwille van deze reden dan ook goed aan om eerst de openstaande schuld recht te zetten. Dit hoeft u niet alleen te doen om de banken tevreden te stellen, maar ook jezelf. Het zal goed doen om te weten dat je openstaande schuld is rechtgezet en dat je bijgevolg opnieuw betere mogelijkheden hebt tot het verkrijgen van een financiering of een hypotheek. Een hypotheek met schuld krijgen is gewoon erg moeilijk en zal doorgaans door een Nederlandse bank niet toegestaan worden, tenzij je financiële situatie er geen twijfel over laat bestaan dat je in staat bent om een dergelijke (zware) lening af te kunnen betalen.

Conclusie

Het mag dan op verschillende mogelijkheden en via diverse kanalen mogelijk zijn om een hypotheek met schuld af te sluiten, maar de vraag is of je er wel goed aan doet om zo’n groot risico te nemen. Het feit dat je over een openstaande schuld beschikt spreekt natuurlijk in je nadeel en die schuld is er niet vanzelf gekomen. Wanneer je een verplichting onder de vorm van een hypotheek met schuld aangaat kan dat er voor zorgen dat je in een financiële vicieuze cirkel terechtkomt waar je misschien helemaal nooit meer uitraakt. Neem niet teveel risico’s, zeker niet wanneer het op het verkrijgen van een lening op aankomt, en al helemaal niet wanneer het gaat over het aangaan van een hypotheek met schuld.