Hypotheek met uitkering

04/02/2011 Categorie: Hypotheek

Bijna iedereen die een huis wilt kopen heeft niet genoeg geld om deze direct te betalen. Gelukkig zijn er hypotheken op de markt. Een hypotheek is een lening waarbij het huis als onderpand gebruikt wordt. Een hypotheek heeft dus financiƫle verplichtingen, een maandelijks bedrag voor aflossing en rente. Heb jij of je parter een uitkering? Dan kan dat voor problemen zorgen bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek met uitkering is lastig te verkrijgen, omdat hypotheekverstrekkers graag kiezen voor meer zekerheid bij het uitlenen van geld. Mensen met een uitkering kunnen na aftrek van de hypotheek aflossing soms niet meer rondkomen. Wanneer je partner een vaste baan heeft vergroot dat de kansen zeer.

Hypotheek met uitkering

De ANW en/of WIA uitkeringsvormen leveren over het algemeen geen problemen op bij het afsluiten van een hypotheek. Deze uitkeringen bieden genoeg zekerheid voor de hypotheekverstrekker om het geld uit te lenen. Het probleem bij een hypotheek met uitkering is dat de uitkering meestal niet vast staat. Een tijdelijke WW uitkering is niet goed genoeg voor een bank. Misschien vind je geen werk na je WW uitkering, en dan kun je de bank niet terugbetalen. Een hypotheek met WW uitkering is dus meestal uitgesloten.

Hypotheek met arbeidongeschiktheids uitkering

Wanneer je een arbeidongeschiktheids uitkering heb en je bent voor 80-100% afgekeurd, dan kan dat meestal gezien worden als ‘vast’ inkomen. Dus dat levert geen problemen op voor het aangaan van een hypotheek. Aan de andere kant kun je meestal geen hoge hypotheek nemen, omdat de uitkering dat niet toe laat. In dit geval kun je simpelweg niet meer lenen, omdat er anders onverantwoord weinig geld achterblijft. Hypotheek zelfstandig ondernemer: Zelfstandig ondernemers hebben ook vaak moeite met het vinden van een hypotheek, omdat zij geen ‘vast’ inkomen hebben. Dit wekt nogal eens frustratie op bij succesvolle zelfstandige ondernemers.

De juiste hypotheek vinden

Een uitkering betekent dus niet automatisch dat het onmogelijk is om een hypotheek te vinden. Je kunt niet van te voren zeggen dat het mogelijk of onmogelijk is om een hypotheek te krijgen met je uitkering. Iedereen heeft een andere uitkering en ieder geval is uniek. Het speelt ook mee hoe veel procent de hypotheek is ten opzichte van de executiewaarde. Is de hypotheek bijvoorbeeld 70% van de executiewaarde dan zullen hypotheekverstrekkers sneller akkoord gaan. Omdat ieder geval uniek is moet je informatie inwinnen bij verschillende banken en onafhankelijker hypotheekvergelijkers. Op die manier kom je er achter welke hypotheek bij welke hypotheekverstrekker het beste voor je is.