Hypotheek vergelijken

07/07/2011 Categorie: Hypotheek

Het afsluiten van een hypothecaire lening is een grote stap in het leven van de mens. Vanaf het ogenblik dat je, je handtekening plaatst onder een dergelijke kredietovereenkomst weet je dat je toekomst er helemaal anders uit zal komen te zien. Vanaf dan is het namelijk zo dat er iedere maand een bepaald stukje van je inkomen gereserveerd wordt voor de afbetaling van je huis. Zeker wanneer het een alleenstaande persoon betreft kan dit aardig doorwegen op de financiële situatie. Door de hypotheek te vergelijken ben je er in ieder geval wel zeker van dat je echt de goedkoopst mogelijke hypotheek hebt afgesloten, en dat kan al aardig wat schelen.

Verschillende hypotheekvormen

Vooraleer je op zoek gaat naar een geschikte kredietverstrekker voor jouw hypotheek is het eveneens belangrijk om te weten dat er vandaag de dag meer dan één hypotheekvorm bestaat. Dit biedt potentiële hypotheeknemers (eigenlijk moeten we zeggen “hypotheekgevers”) de kans om zelf te beslissen hoe men voor een lange termijn hun lening gaat afbetalen. De klassieke hypotheek is bij iedereen wel bekend en hoeft weinig uitleg, maar wat bijvoorbeeld met de aflossingsvrije hypotheek? Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren aangezien je niet iedere maand een groot bedrag van je lening dient af te betalen, maar toch is dit behoorlijk gevaarlijk. Bij en klassieke hypotheek weet je welk bedrag je maandelijks dient te reserveren voor de afbetaling van je krediet, maar dat is bij een aflossingsvrije hypotheek niet het geval. Daar betaal je maandelijks gewoon een bepaalde intrest, maar van het bedrag wordt niet afgelost. Niet voor niets wordt een aflossingsvrije hypotheek ook wel eens een levenslange hypotheek genoemd. Denk dus goed na alvorens je op zoek gaat naar een bepaalde hypotheekvorm.

Hypotheken online vergelijken

Wanneer je beslist hebt welke hypotheekvorm voor jou het meest geschikt is begint het echte werk. Het vergelijken van hypotheken kan er voor zorgen dat je aanzienlijk goedkoper uit bent, en valt dan ook aan iedere potentiële kredietnemer aan te raden. Online hypotheken vergelijken is vrij eenvoudig en snel mogelijk met behulp van zogenaamde vergelijkingssites. Dergelijke vergelijkingssites verzamelen de gegevens van hypotheken bij verschillende aanbieders en plaatsen deze in een gedetailleerd overzicht zodat je meteen ziet bij welke kredietverstrekker een bepaalde hypotheek het goedkoopst is. Staar je echter niet blind op de prijs, en hou eveneens rekening met de voorwaarden die aan de hypotheek in kwestie zijn verbonden. Een zogenaamde “uitgeklede” hypotheek mag dan bijvoorbeeld wel veel goedkoper zijn, ze biedt absoluut geen enkele ruimte voor eender welke afwijking. Vooral bij een hypothecaire lening is dit toch altijd een beetje gevaarlijk…

Hypotheken offline vergelijken

Wie geen beroep wil doen op het internet om hypotheken te vergelijken kan er eveneens voor kiezen om offertes op te vragen bij de verschillende financiële instellingen die in staat zijn om een hypothecaire lening te verstrekken. Het kost iets meer tijd en moeite, maar je bent er in dat geval dan natuurlijk wel zeker van dat je echt de goedkoopst mogelijke hypotheek af kunt sluiten. Door offertes op te vragen kies je namelijk zelf de kredietinstellingen waarbij je een prijsvraag indient. Bij een vergelijkingssite krijg je daarentegen enkel en alleen resultaten te zien van financiële instellingen die bij de website in kwestie zijn aangesloten zodat je nooit met 100% zekerheid kan zeggen dat je echt de goedkoopste hypotheek hebt afgesloten.