Kopen op afbetaling

05/07/2011 Categorie: Lenen

Iedereen kent het wel, je ziet iets liggen in de winkel wat je heel graag wil hebben, maar helaas staat je budget de aankoop van dat artikel niet toe… Althans dat denk je, tot je oog valt op een bordje waarop staat te lezen dat het artikel in aanmerking komt voor kopen op afbetaling. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om het artikel meteen mee naar huis te nemen en vervolgens gewoon maandelijks een bepaald bedrag te betalen tot het volledige bedrag (inclusief kosten) is afbetaald. We vertellen je in dit artikel graag meer over de voordelen, maar ook de gevaren die verbonden zijn aan het kopen op afbetaling.

Kosten?

Het is een trend die vandaag de dag bij bijna alle supermarkten en grote winkelketens zichtbaar wordt. Steeds vaker wordt er geprobeerd om mensen hun artikel op afbetaling aan te laten kopen. Hoewel dit op het eerste zicht nadeliger is voor de winkel in kwestie is dat absoluut niet het geval. Je dient er immers rekening mee te houden dat een dergelijke koop op afbetaling over een niet al te grote termijn verspreid kan worden en dat de kosten die er voor aangerekend worden bijgevolg vrij snel in de zak van de winkel zelf belanden. Op deze manier beschikt men over een extra winstmarge en dat is natuurlijk alleen maar goed voor de omzetcijfers. Denk dus niet te snel dat een winkel je een cadeau doet wanneer je een laptop, vaatwas of iets anders op afbetaling kan kopen.

Veilig?

Het kopen of afbetaling bij bijvoorbeeld een supermarkt is in principe best wel veilig te noemen. Het enige risico die je loopt is dat je op een bepaald ogenblik niet meer in staat zal zijn om “de lening” af te betalen. Hou er rekening mee dat in dit geval de handelingen die uitgevoerd zullen worden afhankelijk zijn van wat er in de overeenkomst werd opgenomen. Is er geen sprake van een overeenkomst, dan zijn steeds de geldende algemene voorwaarden van toepassing. In de meeste gevallen zal het artikel welke je hebt gekocht op afbetaling sowieso teruggenomen worden, maar dat wil niet zeggen dat je meteen vrijgesteld wordt van al je betalingsverplichtingen. De winkel zit op dat ogenblik immers met een artikel die reeds gebruikt is, en die eigenlijk dus niet meer verkocht kan worden, tenzij tegen een veel lagere prijs als de originele verkoopprijs.

Wees verstandig

Hoewel het kopen op afbetaling dus vrij veilig is dien je er rekening mee te houden dat op een dergelijke manier aankopen doen onrechtstreeks toch ook bepaalde risico’s met zich meebrengt. Het geeft bijvoorbeeld vaak een vals gevoel van alles te kunnen kopen waar je maar zin in hebt. Wat is nu bijvoorbeeld 30 euro per maand voor een laptop? Niks toch? Wanneer daar echter ook nog andere producten bijkomen die je moet afbetalen kan de prijs al snel oplopen tot 100 euro per maand of meer. Wanneer je dan ook nog eens een hypothecaire lening voor je huis dient af te betalen en dient te voldoen aan allerhande andere extra kosten kan het al snel teveel worden. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je door te kopen op afbetaling in de financiële problemen raakt, want dan gaat de bal natuurlijk aan het rollen…