Laagste rente lening

05/04/2011 Categorie: Lenen

Wil je graag geld lenen? Dan kun je het beste op zoek gaan naar de goedkoopste lening: de laagste rente lening. De kosten die je betaald bij het afsluiten van een lening zijn interestkosten (rentekosten) en soms administratie- of behandelingskosten. Een lening is een lening, dus kan je het beste voordelig geld lenen: de lening kiezen met de laagste rente. Een verschil van 1% op jaarbasis kan je toch al enkele tientallen tot honderden euro’s extra kosten. Dit is zonde, omdat je met hetzelfde gemak de laagste rente kunt kiezen bij het afsluiten van een lening.

Laagste rente lening

Omdat er weinig verschillen zijn tussen leningen onderling, op bepaalde voorwaarden na, kun je het beste kiezen voor de leenvorm die het beste bij jou past. Op de tweede plaats komt dan dat je zo goedkoop mogelijk geld kan lenen. Omdat bij een grote lening de behandelings- of administratiekosten relatief weinig invloed heeft op de kosten, moet je op zoek naar de laagste rente lening. De laagste rente bij een lening kun je gemakkelijk vinden door offertes aan te vragen. Vooral online is het erg makkelijk om leningen te vergelijken. Je kunt gemakkelijk meerdere websites bezoeken en eventueel offertes aanvragen. Als je naar een bank of andere specialist gaat kun je daar meestal de rentepercentages zien van enkele leningen.

Hoe vind je de laagste rente bij een lening?

Het is wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers om de effectieve rente op jaarbasis te vermelden bij kredieten. Dat zijn de kosten voor het lenen van geld in één jaar, onafhankelijk van wanneer je de betalingen maakt. Een euro nu is meer waard dan een euro over een jaar, door inflatie. Door de effectieve rente op jaarbasis kun je leningen goed vergelijken en zo kiezen voor de lening met de laagste rente. Je kunt bijvoorbeeld in een spreadsheet (Excel) voor elke kredietverstrekker de effectieve rente op jaarbasis en de link naar de website opslaan. Nadat je dan verschillende websites van kredietverstrekkers hebt bezocht kun je een goede keuze maken; de lening met de laagste rente kun je dan kiezen aan de hand van de gegevens in je spreadsheet.

Goedkope lening

De goedkoopste lening vind je dus door veel te vergelijken. Offertes aanvragen kost niks en het kan er wel voor zorgen dat je de lening vind met de laagste rente. Je bent misschien een aantal uren bezig met het zoeken naar de lening met de allerlaagste rente, maar dit zal je veel geld schelen in rentekosten. Daarom is het aangeraden om er goed de tijd voor te nemen, en goed voorbereid de lening aan te gaan.