Lenen met schulden

30/05/2011 Categorie: Lenen

We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarin de financiële middelen waar we op dat ogenblik over beschikken niet voldoende zijn. In dat geval kan lenen een goede oplossing zijn, maar wat wanneer je al schulden hebt? Lenen met schulden is iets wat heel veel mensen ieder jaar opnieuw moeten ondergaan, maar is dit niet gewoon een uitzichtloze situatie? We vertellen je in dit artikel in ieder geval graag meer over lenen met schulden.

Is lenen met schulden verstandig?

Allereerst dien je, jezelf de vraag te stellen of het wel verstandig is om te lenen met schulden. In principe heb je reeds een bepaalde schuld en die ga je niet oplossen door nog een extra schuld te maken. Wanneer je een lening zou afsluiten om een reeds bestaande lening af te lossen zou dat letterlijk een put maken zijn om de andere put mee te vullen. Het is op deze manier dat heel veel mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen waar ze nooit meer uit kunnen komen. Lenen met schulden is op dat vlak dus inderdaad zeker en vast geen goed idee.

Is het eigenlijk wel mogelijk om te lenen met schulden?

Bij het aanvragen van een lening bij een bank zal de bank in kwestie steeds onderzoek doen naar de financiële situatie van de aanvrager van het krediet. Dit staat overigens helemaal los van een eventuele toetsing bij het BKR. Wanneer de controle van de financiële situatie er volgens de bank op duidt dat de aanvrager van het krediet niet in staat is om aan de betalingsvoorwaarden te voldoen of op een andere manier in de problemen kan komen door het afsluiten van de lening, dan zal de aangevraagde lening geweigerd worden.

Wanneer je openstaande schulden hebt kan dat er voor zorgen dat je bij het BKR een bepaalde codering hebt gekregen. Wanneer je over een dergelijke codering beschikt wordt het erg lastig om nog een lening af te kunnen sluiten bij een Nederlandse bank. Lenen met schulden wordt in dat opzicht alweer een stuk lastiger waardoor je eigenlijk bijna genoodzaakt bent om met een niet Nederlandse bank in zee te gaan. Je kan er in dat geval voor kiezen om een beroep te doen op een buitenlandse bank, maar daarnaast is het ook mogelijk om gewoon bij een andere (niet bij het BKR aangesloten) financiële instelling te raden te gaan. Zij zullen je waarschijnlijk wel verder kunnen helpen, alleen is dan nog steeds de vraag welke prijs daar tegenover moet staan.

Conclusie

Lenen met schulden mag dan in principe wel mogelijk zijn, het is en blijft nog steeds de vraag of het verantwoord is. Wanneer je reeds over een schuldenlast beschikt lijkt het maken van een nieuwe put om de oude te dichten niet meteen een goede oplossing. Sterker nog, het kan er zomaar ineens voor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt waar je nooit meer uit kan geraken, tenzij mits professionele ondersteuning. Denk in ieder geval goed na alvorens te lenen met schulden en zoek, wanneer het echt niet anders kan, eerst professioneel advies bij een financieel adviseur om na te gaan wat er allemaal mogelijk is en vooral wat niet.