Lening aanvragen

03/07/2011 Categorie: Lenen

Een lening aanvragen is anno 2011 op verschillende manieren mogelijk. De tijd dat er nog maar één lening op de markt was is daarmee voorgoed verleden tijd. Wanneer je een lening wil aanvragen doe je er dan ook goed aan om vooraf bij een aantal zaken stil te staan. Er wordt vandaag de dag bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen een persoonlijke en een zakelijke lening, maar ook dien je er bijvoorbeeld rekening mee te houden of je al dan niet over een codering bij het BKR beschikt. In dit artikel vertellen we je in ieder geval graag waar je allemaal rekening mee dient te houden bij het aanvragen van een lening.

Wat is het doel van mijn lening?

Allereerst zal je, jezelf de vraag moeten stellen wat het doel is van je lening. Gaat het bijvoorbeeld om een lening voor persoonlijke doeleinden of betreft het een lening voor een zakelijke investering? Dit maakt een groot verschil in het type krediet. Een zakelijke lening biedt een bedrijf bijvoorbeeld enkele voordelen die je bij een persoonlijke lening niet zou hebben. Ook naar eventuele aansprakelijkheid van de kredietnemer toe is dit belangrijk om te weten.

Welk bedrag heb ik nodig?

Wanneer je hebt beslist welk type lening je af wil sluiten is het belangrijk om na te gaan welk bedrag je nodig hebt. Gaat het bijvoorbeeld om een klein bedrag van slechts enkele honderden euro’s, dan kan je er onder andere voor kiezen om een beroep te doen op een mini lening. Hoewel een mini lening alles behalve goedkoop is vormt het wel een bijzonder interessante oplossing voor iedereen die een klein bedrag wenst te lenen. Ook voor wie snel nood heeft aan wat extra kapitaal kan deze lening voor een oplossing zorgen. Ben je echter op zoek naar een groter bedrag, dan kom je al snel uit op de persoonlijke lening. Hoeveel je met een dergelijke lening kan lenen is echter vooral afhankelijk van je eigen financiële situatie. Hoe meer financiële mogelijkheden je hebt, des te meer je kan lenen.

Waarborgen bij een lening aanvragen

Bovenstaande brengt ons meteen bij een ander belangrijk onderdeel van een kredietaanvraag, namelijk de te geven waarborgen. Een financiële waarborg biedt de bank de zekerheid dat je in staat zal zijn om het door jou geleende bedrag volgens de voorwaarden die verbonden zijn aan het krediet terug te betalen. Wanneer je over een codering bij het BKR beschikt kan het zijn dat de bank een extra financiële waarborg nodig heeft waar men aanspraak op kan maken in geval je niet meer in staat bent om de lening af te betalen. Hoewel het eerder zelden voorkomt dat er bovenop een financiële waarborg nog een aanvullende waarborg wordt gevraagd kan het wel degelijk.

Denk goed na bij een lening aanvragen

Wanneer je bezig bent met een lening aanvragen doe je er goed aan vooraf een aantal zaken op een rijtje te zetten. Hou daarbij steeds in het achterhoofd dat geld lenen ook altijd geld kost en je het enkel en alleen zou moeten doen wanneer je echt geen andere mogelijkheid hebt. Een goede voorbereiding en motivatie voor je lening kan er tenslotte voor zorgen dat de bank op korte termijn een antwoord kan formuleren. Het spreekt voor zich dat je er door een goede voorbereiding eveneens voor zorgt dat je slaagkansen op het verkrijgen van een lening worden vergroot.