Lening met uitkering

17/10/2011 Categorie: Lenen

Niet iedereen beschikt over een riant inkomen en kan zijn inkomen gebruiken als waarborg voor het afsluiten van een lening. Ook wanneer je niet over een hoog inkomen beschikt kan je natuurlijk al eens in een situatie terechtkomen waarin je nood hebt aan een lening, maar is dat wel mogelijk voor mensen die bijvoorbeeld moeten rondkomen met een uitkering? Er zijn natuurlijk speciale leningen voor dergelijke mensen, maar de vraag is nog maar zeer of ze het geleende bedrag ook daadwerkelijk terug zullen kunnen betalen. Wanneer je over een uitkering beschikt en je een lening wenst af te sluiten doe je er in ieder geval goed aan om met een aantal zaken rekening te houden. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Is een lening met een uitkering eigenlijk wel mogelijk?

Het is mogelijk om een lening met een uitkering aan te vragen. Sterker nog, er bestaan leningen die speciaal in het leven zijn geroepen om mensen met een uitkering verder te helpen. Hoewel het op zich dus wel degelijk mogelijk is om een lening met een uitkering aan te vragen, is het nog iets helemaal anders om het geleende bedrag ook daadwerkelijk terug te betalen. Wanneer je dient rond te komen met een uitkering is het immers niet de bedoeling om extra kosten te maken. Vaak zullen deze kosten er immers voor zorgen dat jou levensstandaard er op achteruit gaat en dat kan natuurlijk absoluut niet de bedoeling zijn. Wanneer je via de gewone reguliere weg een lening met een uitkering af wenst te sluiten zal je er rekening mee moeten houden dat het bedrag dat je kan lenen beperkt zal worden aan de hand van de uitkering die je ontvangt. De bank of financiële instelling waarbij je gaat lenen zal immers ten allen tijde willen dat je vrij over een bepaald stuk van je uitkering kan beschikken om mee te voldoen aan de dagelijkse kosten. Het is in dat opzicht dan ook niet omdat je over een uitkering van laat ons zeggen 1000 euro beschikt dat je voor de volledige 1000 euro leningen kunt gaan afbetalen.

Financiële waarborgen

Wanneer je toch een grote lening met een uitkering wenst af te sluiten kan je kijken om een bepaalde financiële waarborg aan de bank te verstrekken. In dit geval kies je er voor om een bepaald stukje van bijvoorbeeld je spaargeld te laten blokkeren of sluit je een effectenkrediet af. Bij een effectenkrediet kan je immers een portefeuille met effecten als onderpand voor de lening geven. Niet alledaags, zeker niet voor mensen die van een uitkering leven, maar met dit voorbeeld willen we alleen maar aangeven dat iedere vorm van financiële waarborg kan helpen om de bank te overtuigen om de door jou aangevraagde lening goed te keuren, zelfs wanneer je moet leven van een uitkering en het afbetalen van een lening dus alles behalve vanzelfsprekend is.

Conclusie

Als enige conclusie kunnen we stellen dat lenen met uitkering zeker en vast mogelijk is, maar dat veel afhankelijk is van jou financiële mogelijkheden. Wanneer je over een uitkering beschikt spreekt het voor zich dat je geen groot bedrag zult kunnen lenen, tenzij je een financiële waarborg in pand te geven hebt voor de lening. In dat geval kan je wel degelijk meer lenen dan je uitkering op het eerste zicht toelaat. Probeer wel steeds in acht te houden dat iedere lening dient te worden terugbetaald, en dan hebben we het niet alleen over het bedrag dat je in eerste instantie hebt geleend, maar ook over de kosten die er op dat bedrag in rekening zijn gebracht.