Lening voor studenten

28/05/2011 Categorie: Lenen

Als student is het leven niet altijd even makkelijk. Overdag ben je druk bezig met studeren en daarnaast heb je vaak geen tijd meer om nog bijvoorbeeld een baantje te zoeken. Toch is het natuurlijk zo dat ook studenten moeten kunnen voldoen aan hun dagelijkse kosten en omwille van die reden heeft men binnen de financiële wereld er voor gekozen om een speciale lening voor studenten in het leven te roepen. Het spreekt voor zich dat de studentenlening alles behalve een klassieke lening is en dat de kredietnemer dan ook steeds kan rekenen op enkele zeer interessante voordelen. We vertellen je in dit artikel graag meer over de lening voor studenten.

Speciale lening voor studenten

Zoals in de inleiding reeds aangehaald bestaat er een speciale lening voor studenten, welke gewoon luistert naar de toepasselijke naam “studentenlening”. Een studentenlening is eigenlijk van oorsprong een vrij klassieke lening die voor een beperkt bedrag (afhankelijk van de financiële instelling in kwestie) van enkele duizenden euro’s kan worden afgesloten. Opmerkelijk aan de lening is echter dat er niet meteen dient begonnen te worden met afbetalen. Gedurende de studietijd van de student kan men er immers voor kiezen om niet af te lossen en de aflossing uit te stellen tot op het ogenblik dat de studie is afgerond. Let wel, bijna meteen na afronding van de studie begint dan de aflossing van de lening en deze moet binnen een vooropgestelde termijn (doorgaans 2 jaar) afgelost zijn. Het spreekt tenslotte ook nog voor zich dat ook de rente op een studentenlening zeer laag wordt gehouden om het voor de studenten toch draagbaar te houden.

Is het verstandig om als student te lenen?

We kunnen ons natuurlijk de vraag stellen of het wel zo verstandig is om als student geld te lenen. Hoe we het ook draaien of keren, meteen na afloop van de studie zit je immers met een bepaalde schuldenlast die afgelost moet worden binnen een specifieke termijn. De eerste zorg is dan met name om de lening af te lossen. Hoewel het natuurlijk alles behalve ideaal is moeten we ook wel realistisch blijven. Studeren kost geld en wanneer je als student geen tijd hebt om tussendoor een baantje te nemen is er vaak geen andere oplossing dan een lening aan te gaan. Toch hoeft die lening lang niet altijd bij een financiële instelling afgesloten te worden. Ook bepaalde scholen of instituten kunnen een dergelijke studentenlening verstrekken, vaak tegen nog gunstigere voorwaarden. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je aan de school in kwestie studeert.

Lenen van ouders

Het is misschien ook een idee om als student geen echte studentenlening af te sluiten, maar gewoon even te raden te gaan bij de ouders om te kijken of zij eventueel niet in staat en bereid zijn om je een bepaald bedrag te lenen. Oké, ook je ouders zullen misschien niet direct staan springen om je een rentevrije lening te geven, maar het is in ieder geval beter om geld terug te moeten betalen aan je ouders dan aan de bank. Bij je ouders heb je misschien nog wel een beetje ademruimte, maar die ademruimte ontbreekt bij de bank. Er zijn zoals je kan zien verschillende mogelijkheden om een lening voor studenten af te sluiten, maar het is nog maar zeer de vraag welke voor jou het interessantst is.