Minikrediet: Uitleg minikrediet

09/02/2011 Categorie: Lenen

Een minikrediet is een relatief nieuw fenomeen. Een minikrediet wordt ook wel een minilening, flitskrediet of flitslening genoemd. Deze kredietvorm is uit de Verenigde Staten komen overwaaien, waar het bekend staat als een “payday loan”. Je zou dat kunnen vertalen met “salarisdag lening”, een lening die je nu afsluit en weer terug betaalt wanneer je je salaris ontvangt. Zo heb je tijdelijk geld wat meer geld tot je beschikking. Deze kredietvorm is niet bedoeld voor de aankoop van auto’s, scooter’s of andere dure spullen. Daarvoor kun je beter een persoonlijke lening of een doorlopend krediet gebruiken. De twee grootste verschillen tussen reguliere kredietvormen en het minikrediet zijn het te lenen bedrag en de looptijd.

Kenmerken minikrediet

Looptijd minikrediet: De looptijd van een minikrediet is (zeer) kort. De gemiddelde looptijd kan verschillen van aanbieder tot aanbieder, maar meestal zijn er minikredieten met looptijden van 15, 30 of 45 dagen op de markt. Dat is dus vrij kort. Een minikrediet is oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke lening, totdat het salaris weer gestort wordt.
Bedrag minikrediet: Het te lenen bedrag van een minikrediet is laag. De eerste keer kan er meestal maar tussen de €100 en €200 geleend worden. Wanneer je dit hebt terugbetaald kun je meer lenen. Het maximaal te lenen bedrag bij de minikrediet ligt meestal rond de €500 tot €750. Het heet een minikrediet omdat het een mini (zeer klein) krediet is.
Rente minikrediet: De meeste minikredieten hebben geen rente. Omdat aanbieders van deze minikredieten toch geld willen verdienen, brengen ze behandelingskosten in rekening. Deze kosten hangen af van het te lenen bedrag en is hoger dan de normale rente. De minilening is dus vrij prijzig, aangezien er soms wel meer dan 10% per maand betaald moet worden. Maar dit hangt natuurlijk van de aanbieder af. Onderling zijn er verschillende behandelingskosten. Sommige aanbieders rekenen wel rente, maar lagere behandelingskosten. Daarom kun je het beste kijken naar de totale kosten, en op basis daarvan een beslissing maken.
BKR toetsing: Bij het afsluiten van een minikrediet wordt er geen BKR toetsing gedaan. Mensen met een negatieve BKR codering kunnen dus zonder problemen een minikrediet afsluiten. Dit blijft ook geen lange termijn oplossing voor mensen met een negatieve BKR registratie.

Minikrediet aanvragen

Het aanvragen van een minikrediet is zeer gemakkelijk. Je kunt het geld lenen binnen 1 dag. Een minikrediet kun je gewoon online afsluiten, je hoeft hier niet voor naar de bank of een kredietverstrekker. Je gaat naar de website van de gewenste kredietverstrekker en daar vul je het online formulier in. Je moet daarbij een kopie van je ID-kaart, rijbewijs of paspoort uploaden of faxen. Daarnaast hebben ze ook een bankafschrift of een print-screen van je internetbankieren nodig. Ten derde willen ze ook bewijs dat je het geld kunt terugbetalen na het ontvangen van je salaris. Een foto van je loonstrookje is dus ook nodig. Wanneer je al deze dingen hebt opgestuurd volgt er een SMSje of email. Na het bevestigen wordt het geld overgemaakt. Meestal kun je dezelfde dag nog over het geld beschikken.