Nu geld nodig

01/07/2011 Categorie: Lenen

We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarin we meteen nood hebben aan extra geld. Vooral aan het einde van de maand kan het door middel van verschillende afbetalingen eens teveel worden, maar wat dan gedaan? Stel dat er net in die periode bijvoorbeeld een belangrijk toestel in je huis kapot gaat en je kan niet wachten tot de volgende maand om het te vervangen, wat zijn dan de mogelijkheden? In dit artikel vertellen we je graag hoe je meteen aan geld kunt komen om dergelijke vervelende situaties op te kunnen lossen.

Nu geld nodig: Spaargeld?

Denk misschien ook niet enkel en alleen direct aan het afsluiten van een lening. Geld lenen kost ook geld, en zeker wanneer je bijvoorbeeld over spaargeld beschikt kan het interessanter zijn om eerst en vooral daar een beroep op te doen. Het opnemen van een stukje van je spaargeld is natuurlijk niet leuk, maar wanneer je het er de volgende maand terug op kan zetten is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. Het grote verschil met een mini lening zit hem in deze dan ook niet zozeer in de termijn waarop het geld “terugbetaald” dient te worden, maar vooral in de kosten. Op een mini lening wordt vaak een kost aangerekend van zo’n slordige 20% van het door jou geleende bedrag waardoor er al snel terecht sprake is van een zeer dure vorm van geld lenen. Wanneer je geld opneemt van je spaarrekening dien je hier echter geen kosten voor te betalen. De verminderde intrest dien je er dan natuurlijk wel bij te nemen…

Mini lening

Wanneer je toch een lening wenst af te sluiten, en het gaat om een bedrag van slechts enkele honderden euro’s kan je er voor kiezen om een zogenaamde mini lening af te sluiten. Een mini lening is een lening waarmee je een bedrag kan lenen tussen de doorgaans 200 en 500 euro. Dat bedrag dient dan vervolgens binnen de termijn van 30 dagen terug te worden betaald inclusief de kosten die op de lening worden aangerekend. Hou er in dit geval dus rekening mee dat je de ene maand dan wel over wat extra geld kan beschikken, maar dat je het de daarop volgende maand met aanzienlijk wat minder zult moeten stellen. Ook niet iedereen is in staat om op een lening van 500 euro een kost te betalen van 100 euro of meer. Zorg er dus voor dat je weet waar je aan begint en dat je na de looptijd van 30 dagen in staat bent om de lening af te betalen zoals in de kredietovereenkomst werd overeengekomen.

Voorschot op loon

Een andere, laatste mogelijkheid om snel aan geld te kunnen komen is door een voorschot te vragen om je loon van volgende maand. Ook hierbij geldt echter dat je in de eerste maand dan wel over wat meer inkomen kan beschikken, maar dat je de volgende maand er rekening moet mee houden dat het voorafbetaalde bedrag afgetrokken wordt van je loon voor die maand. Wees je er tenslotte ook bewust van dat je baas niet bereid zal zijn om iedere maand zo’n voorschot toe te staan, en hij er eventueel voor kan kiezen om kosten in rekening te brengen voor de vervroegde uitbetaling.