Onderhandse lening

23/09/2011 Categorie: Lenen

Wanneer je even in een financiële dip verkeerd is het niet altijd een oplossing om direct naar een bank of financiële instelling te stappen en een lening af te sluiten. Waarschijnlijk heb je deze lening immers helemaal niet nodig en wil je gewoon over een klein beetje extra kapitaal beschikken om een zeer korte periode mee te overbruggen. Daarnaast vormen ook de kosten die op een lening in rekening worden gebracht een goede reden om er voor te kiezen om het nemen van een dergelijke beslissing zo lang mogelijk uit te stellen. In dit artikel vertellen we je graag meer over de onderhandse lening, een lening die je zeer eenvoudig aan kan gaan bij bijvoorbeeld vrienden of familie.

De voordelen van een onderhandse lening

Het spreekt voor zich dat er aan een onderhandse lening heel wat voordelen verbonden zijn. Allereerst is het zo dat je niet verplicht bent om akkoord te gaan met de rente die wordt voorgesteld. Vaak wordt een onderhandse lening verstrekt tussen vrienden of familieleden waardoor er over de kostprijs van de lening wel wat gediscussieerd kan worden. Een ander groot voordeel is dat je geld leent bij een persoon die je goed kent waardoor je vooraf kunt inschatten wat de kans is dat een gemaakte overeenkomst niet wordt nagekomen. Het derde en laatste voordeel zit hem in de waarborgen. Wanneer je bij een bank een lening wenst af te sluiten moeten daar immers bepaalde financiële waarborgen tegenover gesteld worden. Wanneer je geld gaat lenen door middel van een onderhandse lening heb je dit probleem niet zodat ook mensen met schulden perfect aan wat extra geld kunnen komen. Let wel, ook een onderhandse lening moet terugbetaald worden.

De nadelen van een onderhandse lening

Het grootste nadeel dat verbonden is aan een onderhandse lening is het feit dat er geen wettelijke basis is waar op verder gebouwd wordt. Een onderhandse lening bestaat bijna altijd uit mondelinge afspraken en in het verleden is reeds gebleken dat, dat alles behalve een goed idee is. Een tweede nadeel is dat het bedrag dat geleend kan worden (afhankelijk van de persoon waarbij je gaat lenen) doorgaans steevast beperkt is. Het lijkt bijzonder onrealistisch om te stellen dat het middels een onderhandse lening mogelijk is om bijvoorbeeld geld te lenen voor een huis. Een onderhandse lening is in dat opzicht dan ook echt enkel en alleen bestemd om een financieel moeilijke periode te kunnen overbruggen, niets meer, maar ook niets minder.

Zorg voor een document

Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald doe je er goed aan om er bij een onderhandse lening voor te zorgen dat er een document voor wordt opgemaakt. Natuurlijk is dit niet zo leuk en heb je het volste vertrouwen in je vriend of familielid, maar het op papier zetten van de gemaakte afspraken zorgt er voor dat een goede vriendschap ook naar de toekomst toe behouden blijft. Als er één gouden regel bestaat in de (financiële) wereld, dan is het wel de regel die zegt dat alles stuk kan gaan wanneer het op geld aankomt. Het op papier zetten van de gemaakte overeenkomsten biedt overigens niet alleen een zekerheid voor jou als kredietnemer, maar ook voor de kredietgever. Hij of zij is er op die manier immers zeker van dat je, je aan de gemaakte afspraken zult houden en het geleende bedrag, al dan niet tegen een bepaalde meerprijs terug zult betalen.