Opeethypotheek

06/02/2011 Categorie: Hypotheek

De opeethypotheek is een hypotheek op een huis wat al grotendeels of volledig is afgelost. De term opeethypotheek klinkt vrij raar, maar het verwoord wel goed hoe deze hypotheekvorm werkt. Bij de opeethypotheek wordt de hypotheekschuld steeds groter en groter. Het is een is een speciale vorm van de krediethypotheek. Een opeethypotheek wordt het meest afgesloten door senioren als aanvulling op de AOW. Omdat senioren vaak hun huis grotendeels hebben afbetaald is deze hypotheekvorm mogelijk. Wanneer men het huis heeft ‘opgegeten’ dan is het tijd om naar een verzorgingstehuis te vertrekken. In het Engels wordt deze vorm de ‘Reversed mortgage’ genoemd, een omgekeerde hypotheek.

Wat is een opeethypotheek

Een opeethypotheek is een omgekeerde hypotheek. Het is een krediet met als onderpand de woning. Bij het afsluiten van een opeethypotheek wordt eerst het huis getaxeerd. Op basis van de taxatiewaarde, leeftijd van de bewoner(s) en andere dingen wordt een zogenaamd kredietplafond berekend. Dan wordt er ook rekening gehouden met de toekomstige rentebetalingen. Alles wat er dan netto overblijft is beschikbaar om op te nemen en uit te geven. Wanneer er geen geld meer over is, dan moet de bewoner het huis verlaten zodat het verkocht kan worden. Dit bedrag zorgt ervoor dat de opeethypotheek afgelost wordt.

Voordelen van de opeethypotheek

Het grootste voordeel is dat je tijdens je pensioen extra geld achter de hand hebt. Je kunt dan je huis opeten om er zo voor te zorgen dat je je laatste jaren luxer kan leven. Dit kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen. Het geld is vrij beschikbaar tot aan het met de bank afgesproken kredietplafond. Bij de opeethypotheek kun je dus direct beschikken over het geld als je dat wilt, zonder tussenkomst van een notaris. Daarnaast hoef je niet af te lossen op de hypotheek. Aflossen mag wel, maar is niet verplicht. Het aflossen zal zorgen voor lagere rentekosten, omdat je alleen rente betaald over het opgenomen kredietbedrag.

Nadelen van de opeethypotheek

Het grootste nadeel van de opeethypotheek is dat het maximale te lenen bedrag meestal 75% van de executiewaarde bedraagt. Omdat de executiewaarde al lager is dan de werkelijke waarde van een huis, en 75% hiervan nog minder is, is deze hypotheekvorm het meest aantrekkelijk wanneer het huis volledig is afbetaald. Een ander nadeel is dat de rente niet aftrekbaar is in box 1 wanneer het krediet voor consumptieve doeleinden gebruik wordt. Wanneer deze hypotheekvorm gebruikt wordt voor het verbouwen van je huis, dan is het wel aftrekbaar. Een ander potentieel nadeel is dat de relatie met je kinderen onder druk komen te staan. De kinderen zullen het waarschijnlijk niet fijn vinden wanneer hun erfenis daalt, doordat de opeethypotheek gebruikt wordt voor ‘nutteloze’ dingen. Maar zo lang je geen rare dingen doet, zal dit niet gebeuren.