Overbruggingshypotheek

19/12/2010 Categorie: Hypotheek

Wanneer je een nieuw huis koopt kan het voorkomen dat je oude huis nog niet is verkocht. Hoewel het geld dan nog niet is vrijgekomen, hoeft dit geen probleem te zijn en de aankoop van een ander huis in de weg te staan. Je kunt dan tijdelijk een extra hypotheek afsluiten om de kosten te betalen. Dit wordt een overbruggingshypotheek genoemd.

Overbruggingshypotheek

Het is natuurlijk geen ideale situatie wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, terwijl je oude huis nog steeds te koop staat. Maar zeker in deze tijden van economische crisis duurt het vaak wat langer, voordat een huis is verkocht. Dit brengt een hoop extra kosten met zich mee. Naast de lasten van de nieuwe hypotheek, moeten ook nog steeds de kosten van de oude hypotheek betaald worden. Je hebt dan geld nodig om die periode te overbruggen. Om dit te kunnen betalen kan een overbruggingshypotheek afgesloten worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van de overwaarde van het huis.

Overwaarde

Wanneer je een koopwoning al een aantal jaren in je bezit hebt, is de kans groot dat deze in waarde is gestegen. De waarde van het huis is hoger geworden dan het hypotheekbedrag. Dit verschil wordt de overwaarde genoemd. Omdat de overbruggingshypotheek bedoeld is om de periode van dubbele lasten te overbruggen, heeft deze hypotheek een beperkte looptijd, tot 2 jaar.

Voordelen van een overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek heeft een aantal voordelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je een huis kunt kopen zonder dat je eerst je oude huis verkocht hoeft te hebben. En door het afsluiten van deze tijdelijke hypotheek kunnen de maandlasten beperkt worden. Dit geeft in ieder geval tijdelijk meer rust; je hebt langer de tijd om je oude huis te verkopen.

Nadelen van een overbruggingshypotheek

Een nadeel van een overbruggingshypotheek is, dat de rente hoger is dan bij een gewone hypotheek. Daarbij loop je natuurlijk het risico, dat je je huis niet op tijd kunt verkopen. Je bent dan alsnog gedwongen om het te verkopen tegen een lagere prijs, waardoor de opbrengst uiteindelijk lager zal zijn. De overwaarde kan ook lager zijn dan dat men van tevoren had ingeschat. Door de economische crisis zijn consumenten voorzichtiger geworden met het afsluiten van een overbruggingshypotheek. Ook banken verlenen deze hypotheek minder snel dan voorheen. Je kunt de overbruggingshypotheek dan ook niet zomaar bij iedere bank afsluiten. Deze hypotheek kan meestal alleen afgesloten worden bij de hypotheekverstrekker van de hypotheek van je nieuwe woning.

Overbruggingshypotheek afsluiten

Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen, terwijl je oude huis nog niet is verkocht, is het dus belangrijk de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Is het verstandig om het risico te nemen, dat je te lang met dubbele lasten blijft zitten? Een overbruggingshypotheek lijkt een makkelijke oplossing, maar het blijft een lening, waarvan maandelijks de aflossingen betaald moeten worden. En dat blijkt voor een toenemend aantal gezinnen toch een probleem te vormen. Het aantal gezinnen met betalingsachterstanden op de hypotheek neemt toe. Het duurt langer dan verwacht voordat het oude huis is verkocht en met een dure overbruggingshypotheek, de oude- en daarbij de nieuwe hypotheek zijn de lasten niet meer op te brengen.