Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

15/06/2011 Categorie: Hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit ben je, je er van bewust dat er heel veel in je leven zal gaan veranderen. Zaken die je normaal makkelijk kan kopen worden opeens een stuk onbereikbaarder en ook de financiƫle zorg in het algemeen neemt aanzienlijk toe. Wat wanneer je bijvoorbeeld zonder werk komt te zitten of ziek zou worden? Dit zijn natuurlijk zeer belangrijke vragen, maar stel jezelf ook eens de vraag wat er zou gebeuren wanneer je dood zou gaan. Het gevaar schuilt vaak in een klein hoekje en gewoon de straat oversteken kan al genoeg zijn om het niet meer na te vertellen. Wanneer je in dit geval samen bent met je partner en hem of haar de problemen m.b.t. de afbetaling van de hypotheek wil besparen kan je er voor kiezen om een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering hypotheek af sluiten. We vertellen je er in dit artikel graag alles over.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek interessant of niet?

Een overlijdensrisicoverzekering is voor iedereen die een hypotheek afsluit eigenlijk verplichte kost. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er voor dat de echtgenoot of echtgenote in geval de partner komt te overlijden niet zelf voor de kosten dient op te draaien en dat is toch wel zeer belangrijk aangezien het bij een hypotheek natuurlijk steeds over zeer grote bedragen gaat. Zoals je waarschijnlijk reeds vermoedde (of gewoon in de inleiding hebt gelezen) is een overlijdensrisicoverzekering dus eigenlijk niets of minder dan een levensverzekering welke een specifieke dekking biedt voor hypothecaire doeleinden. In ieder geval spreekt het voor zich dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zeker en vast interessant is.

Is een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen bij een hypotheek?

Bovenstaande vraag valt moeilijk te beantwoorden omdat het afhankelijk is van hypotheek tot hypotheek. Doorgaans ga je er beter vanuit dat dit niet het geval is zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering wenst te verbinden aan je hypotheek doe je er dan ook goed aan om hier met je financieel adviseur over te praten. Over het algemeen kan je deze overlijdensrisicoverzekering hypotheek gewoon afsluiten bij de bank waarbij je de hypotheek ondertekent. Hoeveel de verzekering kost is echter van verschillende factoren afhankelijk.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering hypotheek?

Zoals eerder in dit artikel vermeld is de kostprijs van een overlijdensrisicoverzekering hypotheek van verschillende factoren afhankelijk. Deze factoren zijn nagenoeg gelijk aan het afsluiten van een gewone levensverzekering. Er wordt door de bank over verzekeraar steeds vanuit gegaan dat, hoe meer risico de kredietnemer heeft om voor afloop van de levensverzekering dood te gaan, hoe hoger de kostprijs voor de verzekering komt te liggen. Dat is het geval bij een gewone levensverzekering, maar ook bij een overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast dien je eveneens rekening te houden met eventuele ziektes of andere andere zaken die er voor kunnen zorgen dat je als kredietnemer vroeger dood gaat dan normaal. In deze is het bijvoorbeeld zo dat iemand van 60 jaar bijvoorbeeld met een duurdere premie te maken zal hebben dan iemand van 30 jaar, alleen al omwille van het leeftijdsverschil. Ook iemand die ziek is zal doorgaans een flink stuk meer moeten betalen of zelfs helemaal de mogelijkheid niet hebben om een dergelijke overlijdensrisicoverzekering hypotheek af te sluiten.