Overlijdensrisicoverzekering

22/08/2011 Categorie: Verzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die zoals de naam reeds doet vermoeden in het leven werd geroepen om het risico op overlijden in te dekken. Dit wil zeggen dat de overlijdensrisicoverzekering in tegenstelling tot andere verzekeringen niet meteen gunstig is voor de persoon die de verzekering heeft afgesloten, maar voor diens nabestaanden. Er zijn verschillende vormen van overlijdensrisicoverzekeringen op de markt, en hoewel ze eigenlijk allemaal dezelfde functie hebben zijn er toch enkele niet te onderschatten verschillen in terug te vinden. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Tijdelijke overlijdensrisicoverzekering

Een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering is de vaakst voorkomende vorm. In dit geval wordt de verzekering voor een bepaalde termijn afgesloten (meestal 30 jaar). Deze verzekering wordt doorgaans ook aan een hypothecaire lening verbonden. Wanneer de verzekeringnemer in dit geval binnen de periode van 30 jaar komt te overlijden zal de verzekering een bedrag uitkeren aan de nabestaanden welke gebruikt kan worden ter aflossing van de lopende hypothecaire lening. Wanneer de overlijdensrisicoverzekering niet automatisch wordt afgesloten bij het aangaan van een hypothecaire lening wordt het sterk aangeraden om deze alsnog apart af te sluiten. Dit is onder andere het geval bij de aflossingsvrije hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering met een vaste termijn

De tweede vorm van overlijdensrisicoverzekering beschikt over een vaste termijn. Hoewel dit ook gewoon een tijdelijke verzekering is, is het zo dat de manier van afbetalen verschilt met een gewone tijdelijke overlijdensrisicoverzekering. In het eerste geval zal de verzekeraar immers nagenoeg meteen moeten uitbetalen terwijl hij dat bij een overlijdensrisicoverzekering met vaste termijn pas dient te doen op de afgesproken einddatum. Hierbij is het vooral belangrijk dat je zelf in kan schatten wat de financiƫle mogelijkheden zijn van de nabestaanden. In het slechtste geval kan men immers nog voor diverse jaren verplicht worden om een hypothecaire lening af te betalen terwijl men er zelf nog geen euro voor heeft gekregen. Een overlijdensrisicoverzekering met vaste termijn is doorgaans wel iets goedkoper dan een gewone tijdelijke overlijdensrisicoverzekering.

Levenslange overlijdensrisicoverzekering

Een levenslange overlijdensrisicoverzekering is een beetje de vreemde eend in de bijt. Bij deze vorm van overlijdensrisicoverzekering is de verzekeraar er immers zeker van dat hij op een bepaald tijdstip zal moeten uitbetalen. Een levenslange overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel eens een uitvaartverzekering genoemd. Het biedt de nabestaanden de mogelijkheid om eenvoudige kosten zoals de erfbelasting te kunnen dragen. Omdat de verzekeraar zeker is dat hij op een bepaalde datum met geld over de brug zal moeten komen is deze verzekering duurder dan alle andere overlijdensrisicoverzekeringen.

Interessant of niet?

Een overlijdensrisicoverzekering kan zeker en vast interessant zijn. Vooral voor mensen die een hypothecaire lening hebben lopen kan het noodzakelijk zijn om er voor te zorgen dat nabestaanden niet met torenhoge kosten worden opgezadeld. Hou er bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wel rekening mee dat een dergelijke verzekering niet goedkoop is, en vaak voor een zeer lange periode loopt. De keuze tussen de drie verschillende vormen van overlijdensrisicoverzekering is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. Bij een hypothecaire lening wordt in de meeste gevallen echter wel steevast gekozen voor een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering.