Particulier geld lenen

24/02/2011 Categorie: Lenen

Tegenwoordig stappen ook meer mensen naar particulieren om geld te lenen. Particulier geld lenen is al zo oud als de weg naar Rome, sinds de oudheid lenen mensen al geld aan elkaar. Wanneer je bij een persoon leent en niet bij een bank wordt dit particulier geld lenen genoemd. Deze lening wordt een onderhandse lening genoemd, omdat hij tussen twee natuurlijke personen is afgesloten (en geen rechtspersoon als een bank). Particulier geld lenen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen goedkoper geld lenen van particulieren dan van de bank. Andere mensen zitten bijvoorbeeld door een negatieve BKR codering in het nauw, en proberen op deze manier geld te lenen.

Particulier geld lenen

Particulier geld lenen kan bijvoorbeeld geld lenen van familie betekenen. Wanneer je van je familie geld leent, is dit een een particuliere lening. Het zelfde geld voor lenen van een vriend of vriendin. Bij het lenen van familie of vrienden moet je samen duidelijke afspraken maken. Ook kan het soms verstandig zijn om een contract te tekenen, ook al is het familie. Wanneer er (veel) geld in het spel is en er wordt niet aan de afspraken voldaan, kan dit zorgen voor veel stress en ruzie binnen de familie. Daarom is geld lenen van familieleden alleen aan te raden wanneer je zeker weet dat je het terug kan betalen én als het goedkoper is dan geld lenen bij een bank. Een normaal doorlopend krediet of persoonlijke lening is helemaal niet zo duur.

Particuliere geldlening

Op internet zijn er verschillende websites waar particulieren geld aanbieden of zoeken. Helaas is het internet niet betrouwbaar en zit het vol met oplichters. Dit verschilt van in het Nederlands vertaald spam tot mensen die geld vragen voor ‘een telefoonnummer’ van iemand of eerst een verzekering laten afsluiten. In het geval dat je geld moet betalen vóórdat je geld kan lenen is er iets mis en wordt je hoogstwaarschijnlijk opgelicht. Internet is dus niet betrouwbaar om particulieren te vinden die je geld willen lenen. Daarnaast rekenen deze mensen vaak woekerrentes van 15%, terwijl een gewone persoonlijke lening hooguit de helft kost!

Waarom bij particulieren geld lenen?

De twee belangrijkste redenen om bij particulieren geld te lenen zijn het feit dat deze manier van lenen goedkoper kan zijn of omdat er geen alternatief is. In het eerste geval leen je dus beneden de rente die je anders zou betalen voor een krediet bij de bank. Dit scheelt geld en is dus mooi meegenomen. Deze manier van lenen kom je vooral binnen de familie tegen. De andere reden om geld te lenen van particulieren is omdat er geen alternatief is. Mensen met een negatieve BKR registratie kunnen bij de gewone kredietverstrekkers geen lening krijgen. Geld lenen zonder BKR toetsing is wel mogelijk, dus je hoeft niet per se particulier geld te lenen. De mensen die particulieren een lening beloven zonder toetsing bij het BKR rekenen vaak de hoofdprijs: de maximum rente van ongeveer 15%.