Persoonlijke lening

23/10/2010 Categorie: Lenen

Een persoonlijke lening, afgekort PL is een manier van lenen. Een persoonlijke lening wordt meestal gebruikt voor de aankoop van een auto, het verbouwen van je huis of iets anders waar een grote som geld voor nodig is. De looptijd van een persoonlijke lening ligt vast, net als de rente en de termijnbetalingen. Een persoonlijke lening is dus zekerheid.

De voordelen van een persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening ten opzichte van een doorlopend krediet is dat de rente lager is. Omdat vooraf is vastgesteld wat de looptijd is en de maandelijkse termijnen vast staan, is het risico voor de bank lager. De kosten zijn wel hoger dan bij bijvoorbeeld een hypotheek, omdat er geen zekerheid is dat het bedrag wordt terugbetaald (zoals een huis). Wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt kopen of je huis verbouwen, dan kun je een persoonlijke lening afsluiten.

De nadelen van een persoonlijke lening

Het nadeel van een persoonlijke lening ten opzichte van een hypotheek is dat de rente hoger is. Bij geld lenen, betaal je altijd rente. Het is voordeliger om je eigen spaargeld te gebruiken. Daarnaast wordt bij een persoonlijke lening meestal getoetst op een negatieve BKR registratie. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar als je een negatieve BKR registratie hebt, wordt je meestal geweigerd.

Goedkope persoonlijke lening

Wanneer je de goedkoopste persoonlijke lening wilt hebben, moet je goed vergelijken. Niet alleen het rentepercentage is van belang. De looptijd en andere factoren zijn ook van belang. Zo heeft een lening met een laag rentepercentage en een lange looptijd alsnog hoge kosten. Daarom staat vaak vermeld wat de totale kosten zijn van de persoonlijke lening. De totale kosten minus de kredietsom is het bedrag wat aan rente betaald moet worden.

Verzekering bij persoonlijke lening

Bij de meeste persoonlijke leningen zit een overlijdensrisicoverzekering. Deze overlijdensrisicoverzekering zorgt voor hogere kosten. Je betaalt namelijk een klein percentage meer, zodat je schuld wordt kwijt geschonden wanneer je komt te overlijden vóór de lening is afgelost. Deze overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar veel kredietverstrekkers laten je alleen een persoonlijke lening afsluiten met de verzekering inbegrepen.