Prepaid Creditcard Nederland

13/01/2011 Categorie: Creditcard

De prepaid creditcard is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Een prepaid creditcard werkt anders dan een gewone creditcard. Bij een gewone creditcard kun je achteraf betalen. Bij een prepaid creditcard moet je er vooraf saldo op zetten. Lees meer over deze Prepaid Creditcards in Nederland.

Prepaid Creditcard Nederland

Er zijn in Nederland (en ook in België) verschillende bedrijven die prepaid creditcards aanbieden. Zo heb je ze van de bekende merken als MasterCard en Visa. Je kunt deze online aanvragen en dan heb je snel de creditcard tot je beschikking. Je hebt ook Nederlandse creditcards van bedrijven zoals de Bijenkorf, alleen is dit een normale creditcard. Je kunt in Nederland vooral online met deze creditcards betalen. In de winkels worden ze meestal niet geaccepteerd, maar geleidelijk komt hier verandering in.

Verschillen tussen normale creditcard en prepaid creditcard

Er zijn een aantal verschillen tussen de normale creditcard en de prepaid creditcard. Het grootste verschil is dat een prepaid creditcard vooraf opgeladen moet worden. Je stort een bepaald bedrag op de kaart en dat kun je uitgeven. Je kunt geen negatief saldo hebben. Bij een prepaid creditcard maak je dus eigenlijk gebruik van de acceptatie van de kaart. Omdat je bij veel winkels met je creditcard kan betalen, kan het handig zijn om er een te hebben. Daarnaast zijn de kosten voor een prepaid kaart anders. De kosten voor een prepaid kaart zijn meestal enkele euro’s bovenop de aanschafprijs. Koop je dus een prepaid card ter waarde van €50, dan betaal je ongeveer €55. Het voordeel hiervan is dat je geen maandelijkse/jaarlijkse abonnementskosten hebt. Ook hoef je geen rente te betalen aangezien je niet rood kunt staan. Omdat je niet rood kunt staan, kun je een Nederlandse prepaid creditcard verkrijgen zonder een BKR toetsing.

Wegwerp prepaid creditcards

Ook heb je zogenaamde ‘wegwerp’ kaarten. Deze koop je eenmalig en wanneer hij op is (saldo te laag), dan kun je hem weggooien. Je kunt deze wegwerp creditcards niet opladen. Je kunt deze prepaid wegwerp creditcards kopen bijvoorbeeld kopen in sommige Nederlandse tankstations. Je betaalt dan enkele euro’s meer dan de waarde van de kaart. Bij een prepaid kaart die je opnieuw kunt opladen betaal je enkele euro’s meer dan de waarde of een (lage) abonnementsprijs.

Zal de prepaid creditcard de gewone vervangen?

De Nederlandse prepaid creditcard is een goeie uitvinding voor mensen die niet rood willen staan en die willen weten waar ze aan toe zijn. Het is een goede uitvinding, alleen zitten er nog een paar haken en ogen aan. Omdat de prepaid kaart relatief nieuw is is de ontwikkeling nog niet zo ver gevorderd. Naarmate de prepaid creditcard langer bestaat, zullen meer mensen een creditcard aanvragen en zal hij meer en meer gebruikt worden.