Scooterverzekering

18/08/2011 Categorie: Verzekering

Iedereen die beschikt over een eigen scooter en met die scooter de openbare weg op wil gaan dient in het bezit te zijn van een scooterverzekering. Net als bij een auto omvat een scooterverzekering veelal verschillende dekkingen. Maar wat vaak wordt er aangenomen dat de gehele verzekering verplicht is terwijl dat zeker en vast niet het geval is. Enkel en alleen de zogenaamde WA-verzekering is verplicht. We vertellen je in dit artikel graag meer over de scooterverzekering.

Verplichte scooterverzekering

Zoals in de inleiding reeds viel te lezen is de scooterverzekering verplicht, maar niet helemaal. Enkel en alleen de zogenaamde WA-dekking welke schade aan derden vergoedt dient verplicht te worden afgesloten. Wanneer je over een dergelijke verzekering beschikt dien je er wel rekening mee te houden dat er geen schade aan je eigen scooter wordt vergoed. Wanneer je met andere woorden een ongeval hebt kan je wel aanspraak maken op je verzekering voor het vergoeden van de kosten van de persoon die je hebt aangereden, maar niet voor eventuele schade aan je eigen scooter. Wanneer je dit wel wenst dien je, je WA-verzekering aan te vullen met een aantal extra dekkingen.

WA + beperkt casco scooterverzekering

De WA + beperkt casco scooterverzekering dekt naast schade aan derden ook bepaalde schade die werd aangericht aan je eigen scooter. Deze verzekering dekt echter lang niet alle schade. Enkel schade die werd veroorzaakt door brand of storm wordt vergoed. Daarnaast ben je door middel van de WA + beperkt casco scooterverzekering eveneens beschermd tegen diefstal. Hou er wel rekening mee dat de WA + beperkt casco scooterverzekering net als de casco scooterverzekering slechts een beperkt bedrag indekt. Het is mogelijk om het bedrag dat wordt ingedekt op te trekken, maar in dat geval zal ook de kostprijs van je verzekering omhoog gaan. Het is vooral belangrijk om de verzekeraar een realistische indruk te geven van de waarde van de scooter zodat een objectief, maar sluitend voorstel kan worden aangeboden.

WA + casco scooterverzekering

De WA + casco scooterverzekering wordt ook wel eens de allrisk verzekering genoemd. Bij deze verzekering zijn zoals de naam reeds doet vermoeden “alle” kosten die kunnen voortvloeien uit een ongeval ingedekt. Of je een dergelijke verzekering nodig hebt dien je in principe grotendeels zelf te beslissen. De WA + casco scooterverzekering is een dure verzekering waardoor het eigenlijk vooral wordt aangeboden voor nieuwe scooters.

Wat met mijn oldtimer scooter?

Bovenstaande verzekeringen bieden een vrij heldere kijk op nieuwe scooters, maar wat wanneer je beschikt over een oldtimer scooter? Voor oldtimer scooters bestaan speciale verzekeringen. Om een oldtimer scooterverzekering af te kunnen sluiten dient je scooter echter te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo dient de scooter minimaal 25 jaar of ouder te zijn, moet de bestuurder er van minimum 24 jaar oud zijn en mag er maximum 1500 kilometer per jaar mee afgelegd worden, iets wat met een echte oldtimer scooter zelden of nooit wordt gehaald. Belangrijk is ook dat de eigenaar van de scooter aan dient te kunnen tonen over een ander gemotoriseerd vervoermiddel te beschikken om bijvoorbeeld mee naar zijn of haar werk te gaan. Wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet is het geen probleem om voor je oldtimer scooter een passende verzekering af te sluiten.