Uitvaartverzekering

20/08/2011 Categorie: Verzekering

Een uitvaartverzekering neemt aanzienlijk aan populariteit toe. Mensen beginnen na te denken over hun dood en vooral over de kosten die dat met zich meebrengt. Een begrafenis kost veel geld, maar ook de kist waarin je begraven wordt en de grafsteen kosten vaak handenvol geld. Om de nabestaanden niet met deze volledige kost op te zadelen kan je er voor kiezen om gedurende een bepaalde periode maandelijks een bedrag te sparen. Het bedrag dat uiteindelijk wordt bekomen wordt voor je gereserveerd en kan aangesproken worden door de nabestaanden wanneer de kredietnemer is komen te overlijden. We onderscheiden vandaag de dag in Nederland echter twee verschillende vormen van uitvaartverzekeringen, namelijk de levenslange overlijdensrisicoverzekering en de natura-uitvaartverzekering. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Levenslange overlijdensrisicoverzekering

Zoals in de inleiding reeds aangehaald bestaan er in Nederland twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen. De eerste vorm van uitvaartverzekering is in principe niets anders dan een levenslange overlijdensrisicoverzekering. Kenmerkend voor een uitvaartverzekering is dat er een vrij hoog kostenplaatje aan vast hangt. De verzekeraar is zeker dat hij op een bepaald ogenblik zal moeten uitbetalen waardoor de te betalen premie een stuk hoger ligt dan bij andere overlijdensrisicoverzekeringen. Wanneer de verzekeringnemer komt te overlijden zal er vanuit de verzekering per direct een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd worden. De werken van een levenslange overlijdensrisicoverzekerig of uitvaartverzekering mag niet vergeleken worden met deze van de natura-uitvaartverzekering. Het zijn in principe twee verschillende type verzekeringen die enkel en alleen het feit gemeen hebben dat ze uitkeren wanneer de verzekeringnemer is komen te overlijden.

Natura-uitvaartverzekering

De natura-uitvaartverzekering is een beetje een vreemde verzekering welke sterk kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. De natura-uitvaartverzekering is in principe de uitvaartverzekering zoals we deze allemaal kennen. Wanneer de verzekeringnemer komt te overlijden dienen de nabestaanden niet zelf volledig op te draaien voor de kostprijs van de uitvaart. Opmerkelijk is echter dat verschillende zaken gewoon worden uitgesloten in plaats van beperkt op vlak van waarde. Denk hierbij niet alleen aan de doodskist of urne, maar ook aan de kosten voor een grafsteen. Officieel wordt dit gedaan omdat er anders flink geprofiteerd zou kunnen worden van de verzekering. Dat klopt natuurlijk ook wel, ware het niet dat men perfect de mogelijkheid heeft om de waarde van een bepaalde aankoop te beperken middels een overeenkomst. De natura-uitvaartverzekering is echter wel interessant voor iedereen die een mooie kerkelijke dienst wil met achteraf eventueel nog een koffietafel.

Duur

Een uitvaartverzekering is absoluut niet goedkoop. Welke van de twee je ook kiest, doorgaans zal je steeds voor een periode van zo’n 10 jaar iedere maand geld moeten sparen. Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald is de prijs vooral te wijten aan het feit dat de verzekeraar er zich bewust van is dat hij op een bepaald ogenblik verplicht zal zijn om een bedrag uit te keren, en dat is bij een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld lang niet altijd het geval. Hoewel een uitvaartverzekering dus aardig wat geld kost kan je er met een gerust hart zeker van zijn dat je nabestaanden niet zullen moeten opdraaien voor de hoge kosten van je begrafenis.