Verantwoord lenen

09/02/2011 Categorie: Lenen

Sinds 2001 is alleen de rente die je betaalt over de hypotheek voor je eigen eerste huis helemaal aftrekbaar van de belasting. Voor alle andere soorten leningen is de fiscale aftrekbaarheid volledig afgeschaft. Dat betekent dat geld lenen duurder is geworden voor de consument, daarom is verantwoord lenen belangrijk. Toch zijn er steeds meer Nederlanders die geld lenen, met een deel ervan dat in de schulden raakt. Om dat te voorkomen zijn er allerlei acties van de AFM om mensen meer bewust te maken dat geld lenen geld kost, mensen moeten verantwoord lenen. Maar wat houdt verantwoord lenen in?

Verantwoord lenen!

Iedereen leent gemakkelijker en legt minder geld opzij. Desalniettemin heeft een lening ook nadelen en is sparen verstandiger. Daarom is verantwoord lenen belangrijk. Bij lenen is het verplicht om elke maand een deel van de lening af te lossen, en je bent verplicht rente te betalen. Soms heb je onverhoeds geld nodig en is geld lenen de enige oplossing. Je kunt dan een lening nemen waardoor je op het moment dat jij dat wilt hetgeen dat je wilt kopen meteen kunt aanschaffen. Maar je moet wel over de gevolgen nadenken: kan ik het betalen? Jezelf deze vragen stellen is een teken van verantwoord lenen.

Hoe leen ik verantwoord?

Bij verantwoord geld lenen kom je niet in de problemen. Probeer van tevoren een raming te maken van de lasten behorend bij de geldlening. Met een lening nemen de maandlasten toe. Het aflossen van een lening is een vaste last: houdt hierbij rekening met je uitgavenpatroon. Kun je elke maand de terugbetaling voldoen zonder dat andere noodzakelijke zaken onbetaalbaar worden? Nee? Dan is geld lenen niet aan te raden. Verantwoord lenen is zó belangrijk, dat het je veel zorgen later kan schelen.

Verantwoord lenen is ook vooruit denken: Verdedig je lening ook tegen plotselinge tegenslagen in het leven. Denk daarbij aan de mogelijkheid dat je in de WW terecht komt. Deze risico’s waardoor je de lening niet meer kunt betalen kunnen leiden tot een betalingsachterstand. Gelukkig zijn er verzekeringen voor leningen die je beschermen tegen deze risico’s. Als je dan bijvoorbeeld werkloos wordt kun je terugvallen op de verzekering. Denk dus goed na over abrupte veranderingen in de toekomst.

Verantwoord lenen advies

Al deze zaken moeten meewegen in je uiteindelijke keuze voor een verantwoorde lening. Voor je overgaat een lening aan te vragen neem dan eerst gerust de tijd om op internet informatie over geld lenen te zoeken. Om je wegwijs te maken tussen de verschillende soorten leningen zijn er overzichten te vinden die alle leningen vergelijken.

Is verantwoord lenen te lastig? Laat je dan adviseren door een adviseur welke lening het beste bij je past. De adviseur kan je helpen met verantwoord lenen door verschillende leningen voor je vergelijken en daar een offerte op samenstellen. De lening die het beste bij je situatie past blijft dan over en ook de voorwaarden worden vergeleken. Let er op dat de goedkoopste lening niet altijd de beste lening is.