Vergelijken van leningen

11/07/2011 Categorie: Lenen

Een lening afsluiten kost natuurlijk altijd geld. Nooit zal je evenveel krijgen als je uiteindelijk terug moet betalen, dus is het vooral belangrijk dat de kosten die op een lening aangerekend worden zo laag mogelijk worden gehouden. Om een zo laag mogelijke kostprijs te kunnen bekomen is het echter absoluut noodzakelijk om de verschillende mogelijke leningen met elkaar te vergelijken. Door leningen te vergelijken zal je immers op een relatief eenvoudige en snelle manier te weten komen welke kredietverstrekker je de beste voorwaarden tegen de beste prijs weet te garanderen. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Online vergelijken

Het internet heeft het mogelijk gemaakt om vanuit de huiskamer op een zeer eenvoudige en vooral snelle manier verschillende leningen bij verschillende aanbieders met elkaar te kunnen vergelijken. Dit kan natuurlijk gewoon door naar de verschillende websites te surfen en op die manier de prijzen, en informatie over de lening te bekomen, maar het is ook nog op een andere manier mogelijk. Vergelijkingssites zijn doorheen de jaren een vaste waarde geworden op het internet en maken het nog eenvoudiger mogelijk om snel een duidelijk overzicht te kunnen krijgen van de kostprijs van bepaalde kredieten bij verschillende kredietverstrekkers. Het enige probleem waar je bij een vergelijkingssite altijd rekening mee dient te houden is dat niet iedere kredietverstrekker er automatisch bij aangesloten is. Dit kan er voor zorgen dat de uitkomst van je zoekopdracht geen volledig correcte weerspiegeling is van de werkelijkheid. In dat opzicht is het misschien interessanter om gewoon op de websites van de kredietverstrekkers te zoeken naar informatie en mogelijkheden, al kost dat natuurlijk flink wat meer tijd.

Offline vergelijken

Wie geen beroep wil doen op het internet om zijn of haar toekomstige leningen te vergelijken kan natuurlijk nog steeds de ouderwetse manier toepassen. Het is anno 2011 dan ook zonder probleem mogelijk om gewoon offertes op te vragen bij verschillende financiële instellingen om op die manier te weten te komen welke financiële instelling je de beste kredietvoorwaarden kan garanderen tegen de scherpste prijs. Op deze manier kies je er ook zelf voor bij welke financiële instellingen je wel en bij welke je vooral geen offerte aanvraagt. Het kost veel meer tijd dan gewoon even een zoekopdracht in te geven op een vergelijkingssite, maar doorgaans loont het eigenlijk toch wel de moeite.

Hou niet alleen rekening met de prijs

Het is doorheen dit artikel reeds verschillende keren aangehaald, maar het is bij het vergelijken van leningen absoluut noodzakelijk dat je niet enkel en alleen rekening houdt met de kostprijs. Natuurlijk is de prijs van een lening belangrijk, maar het is de kunst om een zo gunstig mogelijk evenwicht te vinden tussen de prijs en de voorwaarden die aan het krediet verbonden zijn. Een uitgeklede hypothecaire lening is bijvoorbeeld stukken goedkoper dan een gewone hypotheek, maar deze biedt dan ook absoluut geen enkele ruimte voor ook maar eender welke afwijking van de kredietovereenkomst. Hiermee willen we enkel en alleen aantonen dat ook de inhoud van de voorwaarden niet over het hoofd gezien mag worden, iets wat veel potentiële kredietnemers wel eens durven vergeten.