Verzekering paard

26/02/2012 Categorie: Verzekering

Voor bijna alles bestaat er vandaag de dag wel een verzekering. Het is al lang geen geheim meer dat ook dieren verzekerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan honden en katten, maar ook grotere dieren zoals paarden kunnen verzekerd worden. Bij een paard is het verzekeren echter wel duurder dan bij een gewoon huisdier en wordt het slechts in bepaalde gevallen aangeraden. Hoe dan ook kan het nooit kwaad om de mogelijkheden van een dergelijke verzekering even onder de loep te nemen en we vertellen er je in dit artikel dan ook graag meer over.

Is een paard verzekeren interessant?

Om een antwoord te geven op bovenstaande vraag is het van het grootste belang om er even bij stil te blijven staan dat er verschillende soorten eigenaars van paarden zijn. Er zijn bijvoorbeeld eigenaars die beschikken over een echte fokmerrie terwijl een andere eigenaar dan weer over een professioneel racepaard zal beschikken. Nog een andere eigenaar heeft gewoon paarden omdat hij het leuke, lieve en mooie dieren vindt. In beide eerste gevallen is het interessant om een paard te laten verzekeren, maar in het laatste geval is het dat eigenlijk niet. De kosten van de verzekering kunnen immers op geen enkele manier gerecupereerd worden omdat het paard zelf niet voor een bepaald inkomen zorgt. Het spreekt voor zich dat we hierbij geen rekening houden met de emotionele waarde van het paard tegenover de eigenaar en dat velen er omwille van deze reden alsnog voor kiezen om een goede verzekering af te sluiten. Men wil natuurlijk niet dat het paard verkocht of nog erger, afgemaakt dient te worden, omdat de medische kosten niet betaald kunnen worden.

Is een verzekering paard duur?

Een verzekering voor een paard is alles behalve goedkoop. De kostprijs van de verzekering is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat de dekkingen een zeer aanzienlijke invloed hebben op de kostprijs van de verzekering. Hoe meer er wordt ingedekt, des te hoger de kostprijs van de verzekering komt te liggen. Daarnaast is ook de waarde van het paard bepalend voor de kostprijs van je verzekering. Bij een standaard verzekering voor een paard zit immers veelal ook een zogenaamde “dood- diefstalverzekering”. Wanneer je paard komt te overlijden of wordt gestolen wordt de volle waarde door de verzekeraar uitbetaald. Om maar eens een voorbeeld te geven. Wanneer je over een paard beschikt met een waarde van 6500 euro kan de jaarlijks te betalen premie zeer eenvoudig oplopen tot 400 à 450 euro. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om je paard voor een lagere waarde te laten verzekeren, maar dan zal de verzekeraar natuurlijk niet voor de volledige waarde van het paard opdraaien.

Wat kan er worden ingedekt met een verzekering paard?

Een verzekering voor een paard beschikt over een aantal zeer uiteenlopende dekkingen. Allereerst zijn er natuurlijk de te verwachten diefstal- en overlijdensdekkingen, maar dat is lang niet alles. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de ziektekosten van een paard in te laten dekken en er bestaat zelfs een speciale hospitalisatieverzekering. Aan de hand van een vragenlijst die de eigenaar van het te verzekeren paard ontvangt zal worden aangegeven welke dekkingen de persoon in kwestie voor zijn paard wil. Verder bevat het document eveneens enkele vragen over de gezondheidstoestand en geschiedenis van het paard die natuurlijk naar waarheid ingevuld moeten worden. Hoe dan ook kost een paard aardig wat geld en niemand wil zijn “investering” zomaar verloren zien gaan. De verzekering paard kan op dit vlak bijspringen en er voor zorgen dat grote en belangrijke kosten in ieder geval geen probleem meer vormen.