Voordelig geld lenen

08/01/2011 Categorie: Lenen

Wat kun je doen bij geldgebrek? Denk je dat voordelig geld lenen bestaat? En wat doe je dan als je de maand daarop weer geldgebrek hebt? Sluit je dan weer een volgende lening af? Of zijn er alternatieven?

Geldgebrek?

Voordat er sprake was van een kredietcrisis, was geldgebrek een taboe onderwerp. Immers, iedereen had voldoende of deed alsof. Men leende het gewoon eventjes. Banken vochten om je klandizie met lage rentes. Met griezelige wurghypotheken omdat ze vaak gebaseerd waren op beleggingen en niemand voor de kredietcrisis doorhad dat zelfs banken aan geldgebrek konden gaan lijden. Een televisieprogramma als “een dubbeltje op zijn kant”, waarvoor niets dan lof, was een enorme eye-opener. Het liet zien, hoe mensen die nauwelijks inkomsten hadden, dure wasmachines huurden en natuurlijk met een droger erbij. Kosten: 900 euro per jaar. Of hoe ze veel te veel geld leenden, want voordelig geld lenen met een lage rentestand was wel erg makkelijk. Het programma confronteert die mensen op een heel behulpzame, maar niet mis te verstane manier. De tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor schulden of inkomsten, is gekomen. Voor banken. Maar ook voor ons.

Lifestyle

Hele generaties mensen zijn opgegroeid in de zeventiger en tachtiger jaren, met alles wat in materieel opzicht hun hartje begeerde, en deden mee aan het creëren van een “lifestyle”. Het is een woord dat op zich alleen maar “levensstijl” betekent maar het werd synoniem met een lifestyle vol yuppiegoederen. Een Japans keukenmes van een paar honderd euro was een must-have, bij wijze van spreken. Voordelig geld lenen was bovendien makkelijk zat als je even krap zat.

Voordelig geld lenen

De trend van nu is verantwoordelijkheid te nemen voor je inkomsten, je financiële administratie op orde te krijgen, en niet te denken dat je alleen maar overal recht op hebt. Elke lening, bij familie, vrienden, banken of andere maatschappijen, betekent eenvoudigweg dat je schuld op je laat. Schuld en verantwoordelijkheid zijn zware woorden, maar het ene is passief je kracht weggeven, het andere actief je kracht terugnemen. Er bestaat namelijk niet zo iets als voordelig geld lenen, je bent per definitie duurder uit en komt zwaarder in de lasten.

Voor elk mens op aarde is de mogelijkheid weggelegd zijn of haar eigen inkomsten te verdienen, de kost te verdienen, om het even lekker ouderwets te zeggen. Niets doet je zo bezig houden met geld als geldgebrek, als je elk dubbeltje op zijn kant moet omdraaien. Zorg er voor dat je zo snel mogelijk uit die situatie komt door niet bij de pakken neer te gaan zitten, zodat het van kwaad tot erger wordt, maar de innerlijke beslissing te nemen je leven drastisch om te gooien en het probleem van het eeuwige geldgebrek nu gewoon aan te gaan pakken.

Verkoop je dure spullen, of zelfs je veel te dure huis, en leef soberder. Wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt is vrijheid, vrijheid van verplichtingen. Het allerbelangrijkste is dus misschien wel goedkoper te gaan leven, maar tegelijkertijd moeten er natuurlijk ook inkomsten komen. Als je geen baan hebt zou je je bijvoorbeeld gewoon eens kunnen concentreren op hoe aan geld te komen, hoe je wel aan werk kunt komen en daarin dan maar heel creatief te gaan worden. Een ander lost je probleem van het eeuwige geldgebrek namelijk niet op.

Je financiële administratie

Heel belangrijk en echt een goede tip uit de praktijk, is dat je overzicht houdt. Als je een hekel hebt aan het doen van je financiële administratie, zorg er dan op creatieve wijze voor dat je het juist leuk gaat vinden. Koop bijvoorbeeld wat goedkope ordners, maar dan wel in de leukste kleurtjes. Of maak spreadsheets die aantrekkelijk zijn om mee te werken. Maak van je financiële administratie gewoon een creatieve uitdaging, zodat het leuk wordt er mee bezig te zijn. Verander je houding.

Er is niets wat je zo dwars kan zitten als een stapel dingen die gedaan moeten worden waar je geen zin in hebt. Of nou ja, vrijwel niets dan, want geldgebrek kan je ook lamleggen natuurlijk. Maar vrijheid ontstaat allereerst door die dingen leuk te gaan vinden die je toch moet doen. Of ze dan maar eenvoudig leuk te maken. En zelfs je financiële administratie valt op te leuken en in te passen in je lifestyle! Schenk er aandacht aan, maar wat nog meer helpt, zorg er op de een of andere creatieve manier voor dat je je financiële administratie gewoon leuk gaat vinden.