Wat kan ik lenen voor een huis?

25/01/2011 Categorie: Hypotheek

Het bedrag wat je kunt lenen voor de aanschaf van een huis hangt af van de hypotheekvorm die je kiest. Bij de meeste hypotheken kun je 75-130% van de executiewaarde van een huis lenen. Wat je kan lenen voor een huis hangt dus af van welke soort hypotheek je wilt en de executiewaarde van het huis dat je wilt kopen. De executiewaarde is een prijs onder de vraagprijs, die gebruikt wordt als richtlijn bij de gedwongen verkoop van het huis.

Wat kan ik lenen voor een huis?

Hoe veel kan ik lenen voor een huis? Wat je kunt lenen van een huis verschilt dus per hypotheekvorm, kredietverstrekker en huis. Over het algemeen hanteren banken hetzelfde percentage voor een hypotheekvorm. Je zult dus bij verschillende banken maximaal 75% hypotheek krijgen van de executiewaarde wanneer je voor een aflossingsvrije hypotheek zou kiezen. Het verschil tussen de kredietverstrekkers zit in de rente, poliskosten en andere voorwaarden. Daarom is het belangrijk om alsnog goed op onderzoek uit te gaan.

Hoeveel kan mijn hypotheek zijn voor een huis?

Je hypotheek is dus afhankelijk van de executiewaarde en de hypotheekvorm. Sommige hypotheekvormen kunnen je meer dan 100% van de executiewaarde lenen. Dan kun je je huis volledig betalen met de hypotheek, want de executiewaarde van een huis ligt bijna altijd onder de vraagprijs van een huis. Het risico van meer dan 100% van de executiewaarde lenen is dat wanneer je een betalingsachterstand hebt en de bank het huis besluit te verkopen er een restschuld overblijft. Dit is erg zonde want je huis is dan ook verkocht. Daarom is het niet aan te raden om veel boven de executiewaarde te lenen.

Hypotheekadvies

Als je rond kijkt op internet zul je bij verschillende banken en kredietverstrekkers online al een indicatie krijgen van het maximaal te lenen bedrag voor een huis. Banken als de Rabobank, ING en SNS Bank hebben online lening calculators, waarbij je een schatting krijgt van hoe veel je ongeveer kunt lenen. Ook zijn er tussen personen zoals de Hypotheker en anderen. Ook hier kun je terecht voor advies en een offerte op maat. Zorg er voor dat je goed op zoek gaat naar de beste hypotheek, want onderling zullen er aardige verschillen zijn. Zorg er ook voor dat de hypotheekvorm past bij je aflossingspatroon.