WOZ krediet

22/02/2011 Categorie: Lenen

Het WOZ krediet is een speciale vorm van het doorlopend krediet, maar dan voor huiseigenaren. Bij het WOZ krediet wordt naar de WOZ waarde van je huis gekeken om het kredietplafond te bepalen. Wanneer dit is afgesproken, kun je geld lenen tot het kredietlimiet. Het is niet verplicht om meteen alles te lenen en je mag ook weer bijlenen nadat je hebt afgelost. Het is dus een gewoon doorlopend krediet, maar met de zekerheid van een huis. Omdat je huis deels als onderpand wordt gebruikt, is het risico voor kredietverstrekkers lager. Het voordeel hiervan is dat de rente voor een WOZ krediet lager is dan een krediet voor een doorlopend krediet.

WOZ Krediet: Voordelen

De twee grootste voordelen van het WOZ krediet is dat je enorme flexibiliteit hebt en een relatief lage rente. De enorme flexibiliteit uit zich in het feit dat je zelf mag bepalen hoeveel je leent en wanneer je aflost. Er zit natuurlijk wel een limiet aan het bedrag wat je kunt lenen: het kredietplafond. Verder is er meestal afgesproken dat er maandelijks 2% van de lening terugbetaald moet worden. Maar je kunt ten alle tijden geld bijlenen, tot het kredietplafond. Je betaalt alleen rente over het openstaande bedrag. Het mooie is dat de rente bij een WOZ krediet lager is dan bij een doorlopend krediet, omdat er extra zekerheid is. De WOZ waarde van je huis namelijk. Daarom is de rente relatief laag. De rente bij een WOZ krediet is variabel, omdat de lening geen vastgestelde termijn heeft, omdat je steeds weer kunt bijlenen. De rente is afhankelijk van de kapitaalmarktrente. Extra aflossen mag ook! Je kunt boetevrij aflossen, zodat je het WOZ krediet naar jou wensen kan gebruiken. Een ander voordeel is dat taxatie van je huis niet nodig is, ook een gang naar de notaris is niet nodig. Wel zo makkelijk dus!

WOZ Krediet: Nadelen

Het grootste nadeel van het WOZ krediet is dat je genoeg discipline nodig moet hebben. Omdat je telkens weer geld kan bijlenen tot de kredietlimiet, is dit voor veel mensen een makkelijk extra’tje. Maar vergeet niet dat je rente moet betalen over het openstaande bedrag. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk aflost. Een ander nadeel is dat je vaak verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, waardoor je vaak duurder uit bent dan de geadverteerde rente. Vergelijk offertes om hierin duidelijkheid te krijgen.

Goedkoop WOZ Krediet

Een goedkoop WOZ krediet krijgen is niet moeilijk. Je moet veel verschillende offertes vergelijken en hieruit conclusies trekken. Een WOZ krediet is goedkoper dan een Doorlopend Krediet doordat je de zekerheid van het huis hebt. Ga dus op onderzoek uit en vraag veel offertes aan bij verschillende bedrijven. Vergelijk de offertes op kosten, looptijd en andere belangrijke zaken. Dan kun je voor jou het beste (en/of goedkoopste) WOZ krediet makkelijk vinden!