Zakelijke hypotheek

11/06/2011 Categorie: Hypotheek

Het afsluiten van een particuliere hypotheek is niet zo moeilijk wanneer je over de nodige financiële middelen beschikt, maar hoe zit het met een zakelijke hypotheek? Aan welke voorwaarden dien je bijvoorbeeld als bedrijf te kunnen voldoen om een zakelijke hypotheek af te kunnen sluiten en wat zou een goede investering zijn om een dergelijke hypotheek af te sluiten? In dit artikel vertellen we je graag alles over de zakelijke hypotheek.

Wat is een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek is een hypotheek welke zoals de naam reeds doet vermoeden kan worden afgesloten voor een grote zakelijke investering waar een hypotheek op gegeven kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de investering in een kantoor of een bedrijfspand. Het probleem welke zich bij een zakelijke hypotheek vaak stelt zit hem in het feit dat het bijzonder moeilijk is om bijvoorbeeld een woning waar een zakelijke hypotheek voor werd afgesloten en dus eigendom is van een bedrijf, ooit te kunnen verkopen. Daarnaast wordt het eveneens resoluut afgeraden om een zakelijke hypotheek te nemen op een persoonlijke woning omdat er dan twee keer kosten en dus ook twee keer belastingen dienen te worden betaald. Voor de overheid is dat een leuke cadeau, maar voor uw eigen portefeuille (en die van uw bedrijf) natuurlijk absoluut niet. Daarom is het advies altijd al geweest en zal het ook zo blijven, een zakelijke hypotheek moet ook altijd een zakelijke hypotheek blijven en wordt met andere woorden bij voorkeur niet voor persoonlijke doeleinden gebruikt.

Waarom een zakelijke hypotheek afsluiten?

Een zakelijke hypotheek kan bijvoorbeeld afgesloten worden voor de aankoop van een nieuw bedrijfspand. Grote bedrijven sluiten een dergelijke hypotheek eveneens af voor het plaatsen van nieuwe fabrieken zodat men er steeds zeker van is dat er per fabriek een hypotheek geplaatst wordt en er dus voldoende financiële dekking wordt geboden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo, zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald, dat je bij een zakelijke hypotheek niet persoonlijk aansprakelijk bent voor het eventueel slecht aflopen van de lening. Wanneer je bijvoorbeeld niet aan de betalingsverplichtingen van een zakelijke hypotheek kan voldoen wil dit zeggen dat de bank nooit je persoonlijk vermogen aan kan spreken ter afbetaling van de hypotheek en dat al het geld voor de afbetaling daarvan met andere woorden uit het bedrijf zelf dient te komen.

Conclusie

Een zakelijke hypotheek is zeker en vast een interessante vorm van lenen voor grote investeringen door bedrijven, maar er dient rekening mee gehouden te worden dat een zakelijke hypotheek ook echt een zakelijke hypotheek moet blijven en niet voor privé doeleinden gebruikt moet worden. Dit mag dan wel mogelijk zijn, uiteindelijk zal je twee keer kosten betalen voor hetzelfde en daar is niemand, buiten de overheid, mee geholpen. In ieder geval biedt een zakelijke hypotheek je wel de zekerheid dat de bank geen persoonlijk vermogen aan kan spreken om te gebruiken en dat is voor veel mensen al zeer belangrijk. De kosten op een zakelijke hypotheek zijn om af te ronden ook nog eens te vergelijken met een particuliere hypotheek en dus erg laag.